Kamervoorzitter Arib vraagt SP'er Kwint: 'Waar is uw jasje?'

SP-Kamerlid Peter Kwint wist woensdag weer een moederlijke verzuchting bij Kamervoorzitter Khadija Arib te ontlokken: 'Meneer Kwint, waar is uw jasje?' 'Dat vraag ik me al jaren af', antwoordde de in een vaal T-shirt gestoken Kwint, die naar eigen zeggen 'een trage wasmachine en een slechte stomerij' heeft.

Frank Hendrickx
Peter Kwint woensdag in de Tweede Kamer. Beeld Debat Direct
Peter Kwint woensdag in de Tweede Kamer.Beeld Debat Direct

Het is niet voor het eerst dat de SP'er wordt aangesproken op zijn garderobe. Eerder gispte Arib hem al omdat hij in de Kamer verscheen in een roze overhemd met diep mannendecolleté. Ook Thierry Baudet bekritiseerde al eens de stijl van Kwint. De SP'er zou als onderwijswoordvoerder 'een merkwaardig signaal' afgeven door 'zich systematisch als een lid van een jeugdbende te kleden'.

Kwint zelf lijkt zich vooralsnog weinig aan te trekken van de kritiek. Ook Kamervoorzitter Arib is niet van plan om de SP'er te dwingen een jasje aan te trekken. Ze vindt dat Kamerleden er representatief moeten uitzien, maar gaat geen dresscode opstellen. Het is ook de vraag of dat zou kunnen. In het reglement van orde staan ook geen kledingvoorschriften voor Kamerleden.

Toch heeft Arib wel vaker Kamerleden gewezen op hun kleding. Iemand als CDA-Kamerlid René Peters - liefhebber van gympen en spijkerbroeken - moest ook al eens snel een colbertje laten halen door zijn medewerker.

Arib staat met haar oog voor decorum in een lange traditie, memoreerde het dagblad Trouw eerder al eens. Zo kreeg minister Aart Jan de Geus in 2002 een standje omdat hij zijn colbertje over zijn stoel had gehangen. Waarnemend Kamervoorzitter Erica Terpstra maande de CDA'er om 'uit respect voor uw ambt hier niet in hemdsmouwen te gaan zitten'. Morrend ging De Geus overstag.

Ook CDA-staatssecretaris Henk Bleker kwam in aanvaring met toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet toen hij zich in de Kamer vertoonde zonder stropdas. Verbeet besloot hem tijdens het debat een das cadeau te doen. 'Want ik zie dat u een nieuwe gewoonte introduceert in de Kamer, en dat heb ik liever niet.'

Ook partijleiders wijzen hun fractiegenoten soms op de ongeschreven regels in de Tweede Kamer. Zo probeerde Wouter Bos ooit om Hans Spekman te verleiden een overhemd en jasje te dragen. Dat lukte niet: Spekman hield het liever bij gebreide truien, hoewel hij naar eigen zeggen wel ooit aan een onderzoek meedeed waaruit bleek dat politici in pak meer vertrouwd worden door sommige kiezers.

Spekman werd uiteindelijk beloond voor zijn volharding. Eén van zijn truien hangt inmiddels in het Centraal Museum in Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden