Kamers praten tegelijk over huwelijk Maurits

Volksvertegenwoordigers uit zowel de Tweede als de Eerste Kamer buigen zich rond het middaguur in het gebouw van de Eerste Kamer gezamenlijk over de vraag of prins Maurits in het huwelijk mag treden met Marilène van den Broek....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

Maurits, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, heeft parlementaire toestemming nodig om met de dochter van Europees commissaris Hans van den Broek te trouwen, wil hij zijn aanspraken op de troon niet verspelen.

Niet meegerekend de jaarlijkse Verenigde Vergadering in de Ridderzaal, bij de opening van het parlementaire jaar op Prinsjesdag, is het pas de tweede keer sinds 1983 dat de twee Kamers der Staten-Generaal in een gezamenlijke zitting bijeenkomen.

In 1983 werd de Grondwet zo gewijzigd dat kwesties rond het koningshuis niet meer de lange weg langs eerst de Tweede en dan de Eerste Kamer hoeven te gaan. Beide Kamers doen koninklijke huwelijken, inhuldiging en uitsluiting nu in één keer af. De wetgever wilde zo voorkomen dat er over dit soort zaken verschil van inzicht ontstaat tussen Tweede en Eerste Kamer.

Als alle 225 Kamerleden de vergadering willen bijwonen, ontaardt de zitting in een soort Brits Lagerhuis. De bankjes van de Eerste Kamer bieden slechts plaats aan 75 parlementariërs. Er worden wel stoelen bijgeplaatst, maar laatkomers zullen moeten staan.

Als na afloop van het debat op de normale manier wordt gestemd, bij handopsteken, hoeven ook niet alle Kamerleden lijfelijk aanwezig te zijn. Ze kunnen volstaan met het tekenen van het presentieregister om mee te tellen. Maar als een Kamerlid hoofdelijke stemming aanvraagt, worden zoveel mogelijk van de 225 volksvertegenwoordigers opgetrommeld om 'voor' te zeggen. Tegenstemmers hebben zich nog niet gemeld.

Gistermiddag was al duidelijk dat er in ieder geval gesproken zal worden. Zeven kamerleden van PvdA, VVD, CDA, D66, GPV, SGP en de ouderenpartij van Jet Nijpels lieten zich op de sprekerslijst zetten. Maar er zal niet echt debat ontstaan met minister-president Kok.

In de schriftelijke ronde die aan de vergadering voorafging, zijn alle staatsrechtelijke haarkloverijen al zo'n beetje afgedaan. De Kamerleden zullen zich nu beperken tot het overbrengen van felicitaties aan Maurits en Marilène, die op 29 en 30 mei trouwen in Apeldoorn.

In maart 1994 hebben beide Kamers der Staten-Generaal wat kunnen oefenen met het verschijnsel van verenigd vergaderen. Onder zeer matige belangstelling van parlementariërs én publiek debatteerde PvdA-Tweede-Kamerlid Jurgens met de toenmalige premier Lubbers. Vandaar dat de Eerste Kamer nu groot genoeg wordt geacht. De bijeenkomst van vandaag kan op haar beurt als een vingeroefening voor het toekomstige huwelijk van kroonprins Willem-Alexander worden beschouwd.

Voor de Grondwetswijziging van 1983 kwamen Tweede en Eerste Kamer ook op maandagmiddag voor prinsjesdag in Verenigde Vergadering bijeen om het parlementaire jaar te sluiten. De minister van Binnenlandse Zaken nam daarbij altijd het initiatief.

VVD-minister Wiegel (1977-'81) maakte daar zelfs een soort pre-Prinsjesdag van. Wiegel liet wat wenkbrauwen fronsen door zich in een calèche te laten voorrijden. Maar Tweede-Kamervoorzitter Vondeling wond zich er niet over op.

'Nou, als de minister met paard en wagen wil komen, moet hij dat toch zelf weten', was zijn commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden