Weblog

Kamers Kersttips (2): De beste Kerstplaat ooit

Aan de muziekboxen-hausse is gelukkig nooit een einde gekomen, vertelt Gijsbert Kamer. Maar het gebeurt niet altijd goed. In een recent uitgekomen box van Phil Spector ontbreekt de beste Kerstplaat aller tijden.

Phil Spector in 2003.

Alsof de platenindustrie zich ineens beseft dat het de laatste dagen geteld zijn. Dat als ze nu niet snel nog even de archieven induiken om die definitieve Rolling Stones, Who of Beach Boys box samen te stellen, het helemaal niet meer hoeft.

Sinds eind jaren tachtig, toen de compact disc de grammofoonplaat als belangrijkste geluidsdrager was gaan verdrukken heeft de muziekindustrie een nieuwe bron van inkomsten bedacht: de box-set. Er was immers gebleken dat veel 'babyboomers' hun elpee-collectie waren gaan vervangen door compact discs, bovendien maakte de ruimte op cd's (meer dan vijf kwartier) het makkelijk om veel muziek tegelijk uit te brengen.

En zo verschenen ze de prachtboxen van The Byrds, Bob Dylan, The Beach Boys en de Rolling Stones. Ideaal voor de liefhebber die al zijn platen kon vervangen, en ook fijn voor hen die een mooi instapmoment zochten om zich eens in die veelbesproken artiesten te kunnen gaan verdiepen.

Aan die boxen-hausse is nooit een einde gekomen, zeker in de decembermaanden lag er altijd wel wat bijzonders in de winkels. Maar ja, nu er steeds minder muziekwinkels zijn, wordt het moeilijk de luxe uitgaven onder het oog te brengen van de consument. Als die toch al niet besloten heeft liever muziek te gaan downloaden of te streamen (Spotify) omdat dat behalve in de portemonnee ook aan ruimte scheelt.

Prullenbak
Het zou me niks verbazen als bijvoorbeeld Mike Love en Al Jardine van The Beach Boys al hun bedenkingen nu toch maar op zij hebben gezet om eindelijk samen met Brian Wilson toch tot uitgave van de echte Smile Sessions over te gaan. (Fijn, dan kan die coverplaat die Wilson in 2004 uitbracht met de Wondermints meteen de prullenbak in, dacht ik toen ik er voor het eerst over hoorde).

Het resultaat is prachtig, of je nu de dubbel-cd, de dubbel-lp of de dure box (160 euro) aanschaft: het is echt genieten van muziek die al sinds 1966-1967 op de plank is blijven liggen.

Nadeel van veel box-sets is echter toch dat ze kostbaar zijn, dan wel bewust zo gemaakt worden. De luxe-box van Some Girls die dit jaar verscheen, biedt muzikaal niks meer dan de dubbel-cd, terwijl de zonnebril die Universal in de Super Deluxe editie van Achtung Baby heeft gestopt toch vooral potsierlijk is.

Maar niet alle boxen zijn duur. Zo is het boxje met alle geremasterde albums van The Smiths voor vijfenveertig euro heel betaalbaar gemaakt.

Aangenaam verrast was ik ook door het boxje: Phil Spector Presents The Philles Album Collection. Zeven cd's voor veertig euro, dat is een koopje. En ook de inhoud is bijzonder, want het betreft hier de eerste zeven platen op het eigen label van de producer zoals in mooi nagemaakte kartonnen replica's van de hoezen waarin ze tussen 1962 en 1964 verschenen. Bovendien zit er nog een bonus-cd bij waarop een aantal instrumentale b-kantjes van Spector-hits staan verzameld.

Mooi boekje erbij, met foto's die ik nog nooit gezien had, wat wil je nog meer?

Zelfs wie in 1991 de vier cd's tellende Spector-box Back To Mono heeft aangeschaft, heeft hier nog wat aan omdat die box zich vooral op de single-hits richtte die Spector voor de Ronettes, Crystals, Darlane Love en de Righteous Brothers had geproduceerd. Het aardige van dit nieuwe boxje is dat je nu ook een beeld krijgt van de albums die hij uitbracht aan het begin van zijn loopbaan.

Subliem
Het geluid is subliem en sinds de maand dat ik het boxje heb is vooral de plaat ...Presenting The Fabulous Ronettes Featuring Veronica tot een van mijn lievelingsplaten uitgegroeid. Wat wil je ook met liedjes als Be My Baby, Walking In The Rain en Baby I Love You? Ik draai dit toch veel vaker achter elkaar dan een van de cd's uit de Back To Mono box. De oorspronkelijke elpee verscheen in 1964 met catalogusnummer Philles PHLP 4006.

De cd die er in het boxje chronologisch aan voorafgaat is Philles Records Presents Today's Hits, een compilatie met hits van Darlene Love, The Crystals en The Ronettes. De oorspronkelijke elpee droeg catalogusnummer Philles PHLP 4004.

Waar is de elpee Philles PHLP 4005 gebleven?

Smetje
Tsja, dan kom ik toch bij wat ik een smet op deze uitgave zou willen noemen. Die plaat met nummer 4005 heet namelijk A Christmas Gift For You From Phil Spector, en staat al sinds 1963 bekend als de 'Kerstplaat van Phil Spector'.

Sony Music dat het boxje uitbracht heeft een makkelijk excuus: in de box zitten alleen heruitgaven van albums die nog niet eerder op cd verschenen waren. Die Kerstplaat wordt iedere paar jaar weer opnieuw uitgebracht, sinds die in 1991 als vierde cd in de Back To Mono box zat.

Maar jammer is het wel.

Als je toch een boxje als dit uitbrengt, maak het dan echt compleet en stop er behalve de Kerstplaat ook de albums van The Righteous Brothers, Lenny Bruce en Ike And Tina Turner bij. Op het Philles label van Spector verschenen in totaal immers maar twaalf elpees. Maar goed, wellicht komen die latere albums nog in een ander boxje aan bod.

Dan zal die Kerstplaat er ook niet bijzitten, want het is duidelijk dat daar nog even flink wat aan verdiend moet worden. Hij is dit jaar alweer opnieuw uitgebracht en moet een kleine 20 euro kosten, Full Price zoals dat in de detailhandel heet.

Beste ooit
Dat is eigenlijk veel te duur voor een plaat met twaalf liedjes die al bijna vijftig jaar oud is. En toch: het is en blijft de beste Kerstplaat ooit. Echt ieder jaar kan ik er weer volop van genieten. Darlene Love die Winter Wonderland zingt; The Ronettes met I Saw Mummy Kissing Santa Claus: mooier kan de kerst muzikaal niet worden omlijst. Al jaren niet, hoeveel kerstplaten er nog altijd verschijnen.

Dus raad ik iedereen aan die plaat te gaan luisteren. En daarvoor hoef je geen twintig euro uit de beurs te trekken. Het album staat in zijn geheel op Spotify. Nog geen Premium-lid? Het kost per maand de helft van deze Spector Kerst-cd.

Echt doe uzelf een plezier en koop, steel of stream dit A Christmas Gift For You From Phil Spector. Aan zulke muziek is geen weerstand te bieden.

Ook het boxje blijft sterk aan te bevelen. Mooi verzorgd, schitterende fotografie en beslist niet duur. Ik ben er in elk geval blij mee, maar ga nu toch maar eens achter de vinyl-versie van Spectors onvolprezen Kerstplaat aan. De cd ben ik immers ieder jaar weer kwijt, zo'n elpee vind ik makkelijker.

Gijsbert Kamer is muziekjournalist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden