Kameronderzoek richt vizier vooral op rol DNB

De toezichthouders op de financiële markten hebben er op de eerste dag van de openbare verhoren van de commissie-De Wit stevig van langs gekregen. De parlementaire commissie doet onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis, en probeert lessen voor de toekomst te trekken.

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Robert Giebels

De commissie zelf legde sterk de nadruk op het functioneren van de toezichthouders, De Nederlandsche Bank in het bijzonder. De commissieleden stelden gisteren vragen aan de eerste vier deskundigen die hun opwachting maakten voor ‘openbare gesprekken’. De vragen lieten doorschemeren dat de commissie het op de toezichthouders heeft voorzien als schuldig aan de diepte van de kredietcrisis.

Voldoende informatie

Commissievoorzitter Jan de Wit (SP) vroeg bij herhaling aan directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau of DNB hem wel van voldoende informatie voorzag. Commissielid Edith Schippers (VVD) wilde van oud-minister van Financiën Onno Ruding weten of de toezichthouder ‘ontwikkelingen had gemist’.

Ruding zei dat de toezichthouders, waaronder DNB, te weinig kennis hadden van complexe financiële producten en daarom hun werk niet goed konden doen. ‘De hoogstgeplaatste mensen in banken zelf hadden onvoldoende kennis van die producten. Dan is het voor de toezichthouder nog moeilijker te begrijpen.’

'Wellink greep te laat in'

Voormalig topambtenaar van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen zei dat DNB-president Nout Wellink te laat ingreep bij Icesave, de IJslandse bank die vorig jaar ten onder ging. ‘De klap komt toch. Je kunt kiezen of het een kleine of een grote klap wordt. Wellink heeft voor een grote gekozen door niet in te grijpen.’

De commissie-de Wit verhoort Coen Teulings (ANP) Beeld
De commissie-de Wit verhoort Coen Teulings (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden