Kameroense advocaten die opkomen voor lhbt-rechten krijgen Geuzenpenning 2017

Een van de meest homovijandige landen van Afrika, Kameroen, telt slechts twee advocaten die bereid zijn op te komen voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (lhbt). In Vlaardingen krijgen Alice Nkom en Michel Togué vandaag daarvoor de Geuzenpenning 2017 uitgereikt.

Kameroense lhbt-activist Alice Nkom Beeld afp
Kameroense lhbt-activist Alice NkomBeeld afp

Beide advocaten worden regelmatig met de dood bedreigd vanwege hun werk. De echtgenote en vier kinderen van Togué vestigden zich vier jaar geleden als vluchtelingen in de Verenigde Staten, na de zoveelste haatmail waarin hun een bloedig einde in het vooruitzicht werd gesteld.

Een foto van een van zijn dochters was bijgevoegd, genomen bij haar school. 'Straks zit je aan het bed van een van je stervende kinderen', luidde de tekst. Togué bleef in Kameroen. 'Asiel aanvragen betekent dat ik de strijd opgeef. Dat wil ik niet', zei hij in 2013 in een interview met De Volkskrant.

'We weten hoe dapper deze advocaten zijn en hoe verdiend deze onderscheiding is', zegt Boris Dittrich, directeur van de lhbt-divisie van Human Rights Watch (HRW). De Nederlandse oud-politicus houdt vandaag in Vlaardingen een toespraak.

In vrijwel geen ander land ter wereld maakt de overheid zo agressief werk van het vervolgen van homo's en lesbiennes, stelde HRW in 2013 in een rapport. Een verbod op homoseksualiteit bestaat in veel Afrikaanse landen, maar nergens wordt de wet zo fanatiek toegepast als in Kameroen. De politie zet zelfs 'lokhomo's' in om mensen te kunnen arresteren. Op het misdrijf staat een celstraf van maximaal 5 jaar.

Vier jaar later is de situatie zoals beschreven in bijgaand interview eigenlijk onveranderd, zegt Dittrich. 'Voor lhbt is Kameroen nog altijd een vreselijk land om te wonen.'

Er is echter één verschil: het aantal arrestaties is aanmerkelijk afgenomen. Volgens Dittrich is dat een gevolg van internationale druk, die een gevolg is van de aandacht die de twee advocaten buiten eigen land trekken met hun werk. 'Kameroen weet dat de wereld het weet. De Geuzenpenning helpt.'

Bekijk hieronder een item van Human Rights Watch uit 2013 over Alice Nkom and Michel Togué:

Interview met Michel Togué

Homo's zijn in Kameroen vogelvrij, op straat en in de rechtszaal
De politie in Kameroen maakt actief jacht op homo's en lesbiennes. Advocaat Michel Togué komt op voor hun rechten en doet dat met gevaar voor eigen leven. Zijn gezin moest vluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden