'Kamernood is oplosbaar'

Om de woningnood onder studenten op te lossen moeten er geen studentenkamers, maar juist betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau ABF Research in opdracht van het ministerie van VROM....

Gebrekkige doorstroming is de grootste veroorzaker van de kamernood onder studenten. Bijna 75 duizend studenten zijn op zoek naar woonruimte, maar kunnen niets vinden wat aan hun wensen voldoet.

Zodra zij verhuizen, zal er een overschot van vierduizend studentenkamers ontstaan, becijferen de onderzoekers. Vooralsnog is dat toekomstmuziek, want door de stagnerende nieuwbouw is er een tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen.

Alleen al voor net afgestudeerden bedraagt dat tekort ongeveer 35 duizend woningen. Zolang de bouw niet aantrekt, worden studenten gehuisvest op cruiseschepen en in leegstaande asielzoekerscentra. 'Symptoombestrijding', zegt onderzoeker Oskamp.

Het is voor het eerst dat vraag en aanbod van studentenhuisvesting in kaart zijn gebracht. Dit werd mogelijk door de koppeling van het landelijk woningbehoefteonderzoek met gegevens van de Informatiebeheer Groep. Tot nu toe wisten beleidsmakers alleen hoe lang studenten moesten wachten op een kamer of woning.

De afgelopen jaren is de woningnood in vrijwel alle studentensteden toegenomen. In Utrecht hebben studenten verreweg de grootste moeite om een kamer te vinden. Ook in Groningen en Leiden komt vrij veel kamernood voor. De markt in Amsterdam, gevreesd bij aankomende studenten, wijkt nauwelijks af van die in de rest van Nederland.

'Dat wordt onder andere veroorzaakt doordat Amsterdam een vrij groot aanbod kent waar studenten hun neus voor ophalen', zegt Oskamp. 'Dat zijn woningen die te duur zijn of op een verkeerde plek liggen, bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden