Kamermusici protesteren tegen beleid

Nederlandse concertprogrammeurs en musici, onder wie Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend en Arno Bornkamp, hebben een comité gevormd onder de naam 'De Woedende Kamermuziek'....

Het comité is mede opgericht door de Nederlandse musici Lucy van Dael, Larissa Groeneveld, Vincent Henar, Daniël Brüggen en Johan Dorrestein, en directeuren van grote en kleinere podia, zoals Schouwburg Orpheus in Apeldoorn en Kerk en Muziek Delden. Ook ex-directeur Peter Smids van het Utrechtse Vredenburg doet mee.

De groep vindt dat er teveel subsidiegeld is onttrokken aan de sector, en noemt het gevoerde beleid ten aanzien van kamermuziek een 'blunder'.

In de strijd tegen de verwaarlozing heeft 'De Woedende Kamer-muziek' de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur Medy van der Laan uitgenodigd voor een avond met muziek en discussies, op 5 september in de Rode Hoed in Amsterdam.

Het Nederlands Impresariaat (NI) is vorig jaar ontmanteld op last van de toenmalige staatssecretaris Rick van der Ploeg, tegelijk met twee andere podiumorganisaties, Theaternetwerk en de Stichting Jazz in Nederland, die zich ook bezighielden met bemiddeling.

De praktijk van steunhonoraria, die werden verstrekt wanneer kleinere podia de kosten van een optreden niet volledig konden dragen, kon volgens Van der Ploeg op grond van concurrentieprincipes niet door de beugel.

OCW-geldstromen voor dergelijke stichtingen zijn verlegd naar een nieuw Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing. Een kleine half miljoen euro resteerde voor een uit het NI voortgekomen 'kennisorganisatie', De Kamervraag. Die beperkt zich tot een adviserende rol aan podia en musici.

Het comité 'De Woedende Kamermuziek' wil zichzelf op 6 september weer opheffen, 'in de hoop iets losgemaakt te hebben'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden