Kamermeerderheid wil behoud crisiswet

den haag Een meerderheid in de Kamer wil dat de crisis- en herstelwet (die voorziet in een snelle aanleg van wegen en woningen) een permanent karakter krijgt....

De omstreden crisiswet, die met hangen en wurgen in maart door de Eerste Kamer werd geloodst, is tot 2014 van kracht. De wet is bedoeld om de economische recessie te lijf te gaan, onder meer door procedures te versnellen. Projecten als de A4 Midden-Delfland en het stationsgebied in Utrecht worden zo uit het slop getrokken, is het idee. Ook worden ‘versneld’ sluizen gerenoveerd en windmolenparken aangelegd.

Voor demissionair premier Balkenende gold de wet als kroonjuweeltje. En nu wil het CDA daar een vervolg aan geven door de wet ook na 2014 door te laten lopen. De partij kon rekenen op steun van een meerderheid in het parlement. De wet gaat dan niet meer over de economische crisis, maar de ‘bureaucratische crisis’ waarin Nederland zou verkeren.

Het kabinet moet nu onderzoeken of de wet (of onderdelen daarvan) ‘een permanent karakter’ kan krijgen. De tijdelijke wet veroorzaakte veel weerstand bij milieuorganisatie, maar ook bij lagere overheden. De mogelijkheid te procederen is fors beperkt, maar ook de natuurwetgeving is aangepast. Bovendien is onduidelijk of de wet stand houdt in Europa.

Riek Bakker, stedebouwkundige en juryvoorzitter van de canon Ruimtelijke Ordening, is tegen een permanente crisiswet. ‘Begrijpelijk dat een aantal partijen soms hard wil doorpakken. Maar er zijn veel zaken in Nederland die weerloos zijn. Die willen we niet op een achternamiddag weggooien. In de ruimtelijke ordening kun je je geen spijt veroorloven’, zegt ze vandaag in de Volkskrant.

wonen Pagina 38

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden