Kamermeerderheid voor belastingplan

Het kabinetsplan voor het nieuwe belastingstelsel is dinsdag met instemming begroet door de regeringspartijen PvdA, VVD en D66. Forse kritiek is er van de oppositie....

Minister Zalm en staatssecretaris Vermeend van Financiën presenteerden gisteren hun plan, dat het belangrijkste wapenfeit van Paars II moet worden. Zij willen definitief afrekenen met handige rekenaars die elke reparatie in het verleden in eigen voordeel wisten om te zetten.

Het nieuwe plan is volgens het kabinet niet alleen eenvoudig, maar levert ook 65 duizend nieuwe banen op. Het is milieuvriendelijk, want groene beleggingen worden niet belast. Zalm repte van 'een fiscale verschuiving die haar gelijke in de fiscale geschiedenis van Nederland niet kent'.

Het plan is ook een compromis van de paarse partijen. Werknemers met een minimumloon gaan er het meest op vooruit (4,5 tot 6,3 procent).

Hoge inkomens genieten slechts een voordeel van 0,5 tot 2,7 procent. Zij raken veel aftrekposten kwijt, maar in ruil daarvoor daalt het toptarief van 60 naar 52 procent.

'Het is een kwestie van geven en nemen', zei Vermeend gisteren.

'Een noviteit, ook internationaal', noemde Zalm de introductie van drie 'inkomensboxen'. In het bestaande systeem wordt een optelsom gemaakt van alle inkomsten en uitgaven om het belastbaar inkomen te berekenen. Straks zijn er drie belastbare inkomens. Tussen die drie boxen staat 'een Chinese muur'.

In Box I zit het inkomen uit werk en woning, waarover een progressief tarief wordt geheven: 32,9, 36,85, 42 of 52 procent. Box II kent een vast tarief van 30 procent, dat wordt geheven over inkomen uit een aanmerkelijk belang (ten minste 5 procent) in ondernemingen.

Box III belast het inkomen uit sparen en beleggen. Het kabinet gaat uit van een vast rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting wordt geheven. De nieuwe maatregel heet 'vermogensrendementheffing'.

De heffing geldt voor het tweede huis, aandelen en spaartegoeden. Voor iedereen geldt een vrijstelling van 37.500. Wie 65 en ouder is, krijgt een extra vrijstelling.

In het nieuwe stelsel wordt de belastingvrije som ingeruild voor een heffingskorting van 3321 gulden die iedereen krijgt, ook niet werkende partners. Sommige groepen krijgen een extra aanvulling, met name werkenden, alleenstaande ouders en ouderen. Het wordt voor niet werkende partners aantrekkelijker om een baan te zoeken.

De verlaging van de tarieven en de invoering van de arbeidskorting kosten ruim 23 miljard gulden. Het bedrag wordt opgebracht door het schrappen van aftrekposten, verhoging van de BTW (17,5 naar 19 procent) en hogere milieubelastingen. De vijf miljard lastenverlichting die het kabinet had gereserveerd, is benut als 'smeergeld' teneinde niemand verlies te laten lijden.

De PvdA is vooral verheugd over de effecten voor de laagstbetaalden, de werkgelegenheid en het milieu.

De VVD, D66 en ook het CDA vinden dat de middeninkomens te karig zijn bedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden