Kamermeerderheid tegen komst van superprovincie

Een Kamermeerderheid ziet niets in de Randstad als superprovincie. Daarmee lijkt de kans op een fusie tussen Flevoland, Utrecht en Noord-Holland (de FUN-provincie) verkeken. PVV'er Hero Brinkman verwees de megaprovincie, een kroonjuweel van premier Rutte, woensdag linea recta naar de prullenbak.

DEN HAAG - In een (nog geheime) nota stelt minister Donner van Binnenlandse Zaken voor een fusie 'op gang te brengen' tussen de drie provincies. Tot januari 2012 kunnen de betrokken besturen reageren op dit voorstel. Ze kunnen alternatieven aandragen, maar die moeten wel leiden tot een samengaan van de drie.


Afgelopen vrijdag werd de nota van Donner in de ministerraad besproken, premier Rutte wilde er na afloop echter niets over zeggen. Eerst moeten er 'nog puntjes op de i' worden gezet in het 20-pagina tellende document. Gedoogpartij PVV laat echter al weten niets te zien in een fusie. De minister hoeft ook niet te rekenen op steun van de oppositie. PvdA, SP en ChristenUnie zien niets in een Randstadprovincie.


De Randstadfusie staat in het regeerakkoord, dus niet in het gedoogakkoord, benadrukt Brinkman (PVV). 'Zo'n megaprovincie gaat ten koste van de kleinere provincies.' Het argument van de VVD dat via een fusie 'de bestuurlijke obesitas' wordt aangepakt, noemt hij onzin. 'Vaak zie je bij gemeentelijke herindelingen het aantal ambtenaren vermeerderen.'


Het CDA is niet per definitie tegen een Randstadprovincie, maar zegt ook nog geen 'ja'. Kamerlid Ger Koopmans van de christen-democraten noemt 'draagvlak' cruciaal. Met andere woorden: zowel in de provincies als de Kamer moet voldoende steun voor de FUN-provincie zijn. Flevoland keerde zich al tegen de plannen en Utrecht denkt dat er 'geen draagvlak' is.


Zuid-Holland valt volgens het voorstel van Donner buiten de Randstadfusie. Dat leidt tot chagrijn in de provincie. Wel pleit Donner voor een intensieve samenwerking tussen Rotterdam en Den Haag. De provincie heeft dan helemaal het nakijken. Voor Koopmans is een fusie tussen de vier Randstadprovincies onbespreekbaar. 'Zo'n moloch gaat niet werken.'


'De eerste van de zeventien grote hervormingen van Rutte ligt op z'n gat', zegt Pierre Heijnen van de PvdA. Het ontrafelen van de bestuurlijke kluwen staat op nummer één van de lijst prioriteiten van het kabinet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden