Update

Kamermeerderheid tegen JSF nu PvdA steun intrekt

De PvdA vindt dat Nederland uit het JSF-project moet stappen. Dat zei Tweede Kamerlid en defensiespecialist Angelien Eijsink vandaag. Daardoor is nu een krappe Kamermeerderheid van PvdA, PVV, GroenLinks en SP tegen Nederlandse deelname aan de nieuwe straaljager.

De JSF tijdens een proefvluchtBeeld anp

Volgens de sociaaldemocraten is het project te duur en worden toezeggingen niet nagekomen. 'Het levert meer op als je stopt en het beste toestel kiest dat al op de plank ligt', aldus Eijsink. De kosten van stoppen zijn geschat op circa 1 miljard euro. 'We willen dit risico niet meer voor onze rekening nemen', voegde ze eraan toe.

In 2002 stapte de kabinetscoalitie van PvdA, VVD en D66 in het project nadat toenmalig premier Wim Kok zich had laten adviseren door vier VVD-ministers. In de afgelopen tien jaar waren er alleen maar tegenvallers, zegt Eijsink. 'Ook met het testtoestel, dat zou 98 miljoen kosten, die kosten zijn opgelopen tot 158 miljoen.'

Donderdag dient Eijsink een motie in. Dan is het wachten op de reactie van het kabinet. Het zou kunnen dat het kabinet voorstelt, met het oog op de aanstaande verkiezingen, om de motie uit te stellen.

Defensie wil graag dat de JSF of F-35 de opvolger wordt van de F-16-gevechtsvliegtuig. Eijsink zegt dat ter zijner tijd 'het beste toestel voor de beste prijs moet worden gekocht'.

De PvdA was eerst tegen deelname aan het JSF-project. Maar toen de partij in 2007 in een kabinet met CDA en ChristenUnie stapte, legde ze zich toch neer bij de toen al bestaande deelname en stemde ze ook in met de aanschaf van één testtoestel. Een definitief besluit om de JSF te kopen, werd doorgeschoven naar een volgend kabinet. Toen het gedoogkabinet van VVD en CDA instemde met de koop van een tweede testtoestel, stemde de PvdA tegen.

In de Tweede Kamer wordt donderdag over de opvolging van de F-16 gesproken. GroenLinks gaat dan voorstellen een parlementaire enquête over de JSF te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden