Kamermeerderheid achter idee van burgerinitiatief over EU

Het komt zelden voor, maar dinsdag reikte een burgerinitiatief tot in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Burgerforum EU verzamelde 63 duizend handtekeningen en kreeg zo de uitdijende Europese Unie op de Kameragenda. Aanvankelijk schaarde alleen de PVV zich volledig achter het initiatief, maar tijdens het debat waaraan alle politieke partijen deelnamen, kreeg Burgerforum EU zowaar een Kamermeerderheid achter zich.

Beeld thinkstock

De initiatiefnemers eisen dat als er toch nieuwe bevoegdheden dreigen te worden overgedragen, dat dan het Nederlandse volk zich daarover moet uitspreken in een raadgevend referendum.

De medestanders van Burgerforum EU mogen vanaf de publieke tribune niet applaudisseren maar doen het toch. Ze klappen als hun voorman Thierry Baudet waarschuwt voor 'de sluipende overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan Brussel'. En de handen gaan op elkaar bij elk woord van PVV-Kamerlid Madlener. 'U mag uw gevoelens van medeleven niet kenbaar maken', hamert de Kamervoorzitter van dienst, CDA'er Knops.

Jihad-hooligans
Dat ze er staan is een prestatie op zich. Burgerinitiatieven halen hun doel, gehoord worden in het nationale parlement, bijna nooit. Want het moet over iets moet gaan waarover de Kamer twee jaar lang niet gesproken heeft. Lastig, want in die periode spreekt 's lands parlement over zo goed als alles, van maagzuurremmers tot jihad-hooligans.

Aanvankelijk schaarde alleen de PVV zich volledig achter het initiatief, maar tijdens het debat waaraan alle politieke partijen deelnamen, kreeg Burgerforum EU zowaar een Kamermeerderheid achter zich. Dat het kalm aan moet met het overdragen van bevoegdheden aan Brussel, daar bleken bijna alle partijen zich wel in te kunnen vinden. Maar ook de koppeling aan een referendum kreeg instemming, zij het krap. Tegen waren de bekende referendahaters VVD, CDA en SGP. Ze vonden zowaar D66 aan hun zijde. De referendumpartij vreest uitholling van het middel als 'na elke EU-top' een referendum gehouden gaat worden, zo verwacht D66'er Schouw.

Steun kwam er, ondersteund met een groot aantal moties, van de rest van de Kamer, inclusief de PvdA en ChristenUnie. 'De PvdA wil snel aan de slag met een eventueel referendum', zei PvdA'er Maij. Segers van de ChristenUnie zorgde voor de grootste verrassing. Zijn partij is fel tegen referenda. 'Bij wijze van uitzondering accepteren wij een raadgevend referendum.' Want, zo redeneerde Segers, op geen enkele andere manier dan met een referendum kan een onomkeerbare Europese verdragsverandering ongedaan worden gemaakt.

Stoomwals
Vooraf rekenden de initiatiefnemers niet op steun van andere partijen dan de PVV, die vlakweg wil dat Nederland uit de EU stapt. Want die stoomwals naar een federaal Europa rolt maar door en weinig politici denken die nog te kunnen stoppen. Destructie was de enige optie die Burgerforum EU nog meende te zien: 'Zand in de machine gooien, Zieken. Sfeer verpesten. Je moet toch wat.'

Dat lijkt niet nodig, maar er moet nog wel iets gebeuren in de Eerste Kamer voordat Burgerforum EU echt kan krijgen wat ze wil. In de senaat ligt immers het wetsvoorstel voor een raadgevend referendum. Voor zo'n volksraadpleging zijn wel iets meer handtekeningen nodig dan voor een burgerinitiatief: 300 duizend.

Tijdens het debat waaraan alle politieke partijen deelnamen, kreeg Burgerforum EU zowaar een Kamermeerderheid achter zich.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden