NIEUWS

Kamermeerderheid aan Hoekstra: schrap bonus voor KLM-topman of zet staatssteun stop

De Tweede Kamer wil dat Air France-KLM afziet van een bonus voor topman Ben Smith. Het gaat om 2 miljoen euro in aandelen die het bedrijf zijn ceo in het vooruitzicht stelt. Een Kamermeerderheid steunt een voorstel van SP-parlementariër Mahir Alkaya, die wil dat minister Wopke Hoekstra eist dat de bonus van tafel gaat.

Redactie
Ben Smith (ceo van Air France-KLM) tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers dinsdag. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ben Smith (ceo van Air France-KLM) tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers dinsdag.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Anders moet hij de staatssteun aan het luchtvaartbedrijf stopzetten.

Op 9 april maakte het bedrijf in een toelichting op het jaarverslag bekend dat Ben Smith, sinds 2018 ceo van Air France-KLM, mogelijk een flinke bonus kan verwachten. Dat hij de 2 miljoen euro in aandelen krijgt, is nog niet zeker. De aandelen worden pas uitgekeerd als het bedrijf driekwart van de steun heeft terugbetaald en bovendien is de bonus verbonden aan een aantal doelstellingen, die door corona lastig zijn om te halen.

Desondanks wringt de bonus voor Smith behoorlijk. KLM leed vorig 7,1 miljard verlies, veel banen verdwenen of kwamen op de tocht te staan. Vorig jaar schrapte het bedrijf vijfduizend arbeidsplekken, daar kwamen in januari nog eens achthonderd tot duizend bij. Daarnaast wordt Smith saillant genoeg beloond voor het binnenhalen van staatssteun die vooral bedoeld is om het bedrijf aan de gang te houden: 7 miljard in Frankrijk en 3,4 miljard in Nederland.

Nederland stelde hier wel een voorwaarde aan: het geld mag alleen gebruikt worden om de luchtvaartmaatschappij overeind te houden. Dat het geld nu indirect in de omvangrijke zakken van Smith verdwijnt, ziet een Kamermeerderheid niet zitten. Dus stuurt ze demissionair minister Hoekstra naar Parijs om de bonus van tafel te krijgen. Nederland stemde als aandeelhouder in Air France-KLM vorig jaar al tegen een bonus voor Smith. Dat haalde echter weinig uit omdat een meerderheid van de aandeelhouders voor de bonus stemde.

Hoekstra kijkt niet bepaald uit naar zijn nieuwe opdracht. Hij benadrukte zelf ook tegen de bonus te zijn, maar waarschuwde de Kamer dat het uitblijven van staatssteun ook gevolgen heeft voor het bedrijf als geheel; daarvan zijn alle werknemers de dupe.

Topman Smith probeerde de gemoederen al te sussen door hetzelfde loonoffer te brengen als zijn werknemers. Althans, relatief: een kwart minder van zijn 900 duizend euro tellende jaarsalaris. Ook zag hij af van zijn variabele beloning voor 2020, maar behield een bonus van 770 duizend euro voor 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden