Kamerlid Van Oudenallen verhuurde woning illegaal onder

Het Tweede-Kamerlid Gonny van Oudenallen heeft begin jaren ’90 fraude gepleegd door een sociale huurwoning in Amsterdam illegaal onder te verhuren....

ANP

In het document staat dat Van Oudenallen in 1993 en 1994 maandelijks 825 gulden huur incasseerde voor een appartement van 45 vierkante meter. Het is niet toegestaan om sociale huurwoningen onder te verhuren. De 45 vierkante meter tellende woning op Lijnbaansgracht nummer 41 (eerste etage) werd bewoond door Cecilia Tabak, tegenwoordig eindredacteur bij HP.

Tabak bewaarde het document en vertelt nu uitvoerig over de fraudepraktijk van Van Oudenallen. ‘Zelf betaalde Gonny hooguit 300 gulden aan de woningbouwvereniging’, aldus de eindredacteur. Navraag leerde HP De Tijd dat de Stichting Woonmaatschappij Amsterdam de woning anno 2006, ruim een decennium na de fraudepraktijk, voor 213,39 euro (470 gulden) verhuurt. ‘Toen ik Gonny vroeg waarom ik eigenlijk zo veel meer moest betalen, antwoordde ze: “Omdat ik een belastingschuld heb’’.’

Vorige week kwam Van Oudenallen ook al in opspraak. Buren beschuldigen de parlementariër er in weekblad Nieuwe Revu van dat ze jarenlang een sociale huurwoning in Amsterdam-West illegaal heeft onderverhuurd aan Oscar Middeldorp. Die zei dat hij af en toe op het huis paste en daar niets voor betaalde. Van Oudenallen betitelde de verhalen van de buren als ‘onzin’.

Van Oudenallen raakte eerder in opspraak als fractievoorzitter van de Amsterdamse partij Mokum Mobiel vanwege een ‘bonnetjesaffaire’. Vanwege haar verleden was ze niet welkom bij de LPF, voor welke partij ze op de lijst stond. Daarop besloot ze als eenmansfractie aan de slag te gaan in de Kamer.

Van Oudenallen werd op vrijdag 7 juli, vlak na de val van het tweede kabinet Balkenende en op de laatste dag voor het Kamerreces, beëdigd als Tweede-Kamerlid.

Van Oudenallen zal waarschijnlijk niet meer dan 28 vergaderdagen meemaken, want na de verkiezingen op 22 november keert ze vrijwel zeker niet terug in de Tweede Kamer. Ze heeft door haar beëdiging op 7 juli wel recht op twee jaar wachtgeld na de verkiezingen en tot die tijd op het salaris dat iedere parlementariër ontvangt. Bij elkaar houdt ze 170 duizend euro over aan haar periode op het Binnenhof. Als ze na de zomer pas was beëdigd, had ze geen recht gehad op wachtgeld na de verkiezingen.

Van Oudenallen was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden