Kamerlid van Macrons partij slaat socialistische politicus het ziekenhuis in

Een Kamerlid van Macrons partij La République En Marche is aangeklaagd omdat hij een socialistische politicus met zijn scooterhelm het ziekenhuis heeft ingeslagen. De socialist raakte in coma, moest worden geopereerd en heeft nog altijd moeite met praten, aldus zijn advocaat.

Peter Giesen
Kamerlid M'jid El Guerrab. Beeld afp
Kamerlid M'jid El Guerrab.Beeld afp

M'jid El Guerrab (34) is afgevaardigde in de Assemblée Nationale voor de Fransen die in Maghreb en West-Afrika wonen. Vorige week kwam hij in Parijs op straat Boris Faure tegen, secretaris voor de Fransen in het buitenland van de Parti Socialiste. De twee mannen, die al langer ruzie hadden, raakten verwikkeld in een felle woordenwisseling, die door El Guerrab werd beslecht met een paar rake klappen met zijn scooterhelm. Volgens El Guerrab zou de socialist zijn pols hebben vastgepakt en hem voor sale Arabe de merde hebben uitgemaakt, 'vuile schijtarabier'. Hij zegt daarvoor een getuige te hebben. Ook zei El Guerrab dat hij al een jaar lang door Faure werd lastig gevallen en zelfs met de dood zou zijn bedreigd. Faure zegt slechts over de 'politieke dood' van El Guerrab te hebben gesproken en heeft een aanklacht wegens smaad ingediend.

Het is een bekend risico voor nieuwe partijen als La République En Marche: het aantrekken van gelukszoekers en kandidaten die niet van onbesproken gedrag blijken. De helft van de fractie in de Assemblée Nationale bestaat uit 'burgerpolitici' zonder politieke ervaring. Maar tot dusverre komen zij hooguit in opspraak door hun amateurisme en gebrekkige kennis van de parlementaire procedures.

De echte schandalen worden veroorzaakt door politici die zijn overgestapt van de socialisten naar de partij van Macron. Tegen fractievoorzitter Richard Ferrand loopt een gerechtelijk vooronderzoek wegens belangenverstrengeling bij een onroerendgoedtransactie voor zijn vorige werkgever, een verzekeraar.

Ook M'jid El Guerrab komt uit de Parti Socialiste Hij was adviseur van kopstuk Ségolène Royal, toen zij president was van de regio Poitou-Charentes. Daarna was hij medewerker van Jean-Pierre Bel, de voorzitter van de Senaat. Toen de socialisten hem niet kandidaat wilden stellen voor de parlementsverkiezingen, koos hij voor La République En Marche. Boris Faure schreef daarop een giftig stuk voor de website Mediapart, getiteld 'portret van een opportunist'.

M'jit El Guerrab heeft zijn werkzaamheden voor La République En Marche voorlopig neergelegd. Begin deze week moet hij op het partijkantoor verschijnen om verantwoording af te leggen. Zijn carrière als afgevaardigde in de Assemblée Nationale lijkt na drie maanden al voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden