nieuwsPartij voor de Dieren

Kamerlid splitst zich af van Partij voor de Dieren uit onvrede over partijkoers

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen gaat verder als eenmansfractie. Ze verlaat de Partij voor de Dieren (PvdD) uit onvrede over de partijkoers, die volgens haar te veel gericht is op dierenwelzijn en te weinig oog heeft voor kwetsbare mensen. De partij gaat haar royeren vanwege zetelroof.

Femke Merel van Kooten Beeld Twitter
Femke Merel van KootenBeeld Twitter

Van Kooten (36) maakte haar afsplitsing dinsdag bekend via een bericht op Facebook. Daarin beweert het Kamerlid dat ze haar bezwaren eerder tevergeefs in de fractie aan de orde heeft gesteld.

‘Tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar ‘core business’ rekent’, aldus Van Kooten. ‘In de strijd voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties mogen de mensen die nú leven niet vergeten worden.’ De partij zou volgens de dissident moeten ‘strijden voor dier, natuur, milieu én mens’. De jurist omschreef de PvdD eerder tijdens haar eerste speech in Kamer ook al als ‘dé brede emancipatiepartij bij uitstek die opkomt voor het belang van de allerzwaksten in deze samenleving’.

De afsplitsing komt voor de buitenwereld als een verrassing, en blijkbaar ook voor de binnenwereld. Senator en partijoprichter Niko Koffeman noemt het vertrek van Van Kooten ‘een groot raadsel’. ‘Ik heb geen idee waar ze op doelt met haar kritiek op de partijkoers. Iedereen ziet toch waar we mee bezig zijn? We hebben het over onderwerpen van economie tot emancipatie. Maar mensen hebben altijd een reden nodig als ze willen vertrekken…’

Onaangenaam verrast

In een schriftelijke verklaring laat de PvdD-Kamerfractie, die nu nog vier zetels overhoudt, weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de afsplitsing van Van Kooten, die sinds 2017 in de Kamer zit. ‘De fractie werd onverwacht geconfronteerd met haar besluit.’ De partij wil ‘vanwege het persoonlijke karakter van de kwestie’ geen verdere toelichting geven.

De breuk is een eerste grote tegenslag voor de PvdD, die de afgelopen jaren gestaag groeide bij Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen. Van Kooten was als nummer vijf op de lijst een relatief onbekend Kamerlid. Ze leek ook niet altijd de ruimte te krijgen van de partijtop. Toen de Volkskrant haar in 2017 wilde spreken, was de toenmalige communicatieafdeling daar geen voorstander van.

Een onbekende was Van Kooten zeker niet binnen de partij. Ze werkte eerder als fractiemedewerker in de Eerste en Tweede Kamer. Ook zat ze voor de partij in de Provinciale Staten van Utrecht. Ze is getrouwd met een man die daar eveneens actief is voor de PvdD. Eind 2018 werd Van Kooten een tijdlang vervangen wegens zwangerschapsverlof. In februari keerde ze terug in de Kamer.

Het is niet voor het eerst dat er deze zittingsperiode vragen oprijzen over het functioneren van de PvdD-fractie. Eerder was er verbazing over fractievoorzitter Marianne Thieme toen uit onderzoek van EenVandaag bleek dat ze in het eerste jaar slechts aan een handvol debatten had meegedaan. Thieme zei haar energie liever te besteden aan de uitbreiding van het internationale netwerk. Later meldde de partijleider zich enkele maanden ziek. Uit privacyoverwegingen wilde ze daar geen reden voor geven.

Femke Merel van Kooten legt op Facebook uit waarom ze PvdD verlaat.  Beeld FB
Femke Merel van Kooten legt op Facebook uit waarom ze PvdD verlaat.Beeld FB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden