Kamerlid Oskam ridder die verloren strijd voert tegen wiet

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 4 december.

Deze hennepkwekerij werd ontmanteld met ruim 32000 planten op het industrieterrein van Zaltbommel. Beeld anp

Terwijl in een flink aantal landen in de wereld inmiddels het besef is doorgedrongen dat de 'war on drugs' niet te winnen valt, doet Nederland er onder aanvoering van aankomend burgemeester Peter Oskam nog een schepje bovenop (Ten eerste, 2 december). Stoere taal als 'keihard handhaven' en 'die lui het werken onmogelijk maken' moet verhullen dat het ook in ons land dweilen met de kraan open is. Want wat heeft Kamerlid Oskam nu precies bereikt met zijn strijd tegen softdrugs? Inderdaad. Niets. Verbieden helpt niet en houdt ook de teelt en de handel in softdrugs niet tegen. Hoe illegaler en schaarser de drugs, hoe meer geld er mee te verdienen valt. Een aloude kapitalistische wijsheid.

De argumenten die Oskam aanvoert tegen wiet, zoals slecht voor de schoolprestaties en ontwikkeling van de hersenen bij jongeren, kloppen, maar gelden ook voor alcohol, suiker, cafeïne en sigaretten. Wel gewoon te koop bij de supermarkt.

En het is een hardnekkig politiek fabeltje dat wiet vaak een opstap is naar harddrugs. Als ik, net als Oskam, ook factfree mag meediscussiëren stel ik dat juist tabak en alcohol de opstap naar harddrugs zijn. Sterker nog, tabak en alcohol zíjn harddrugs.

Oskam strijdt een achterhoedegevecht. De gemeente Capelle aan den IJssel is gewaarschuwd. Ze heeft een ouderwetse don quichot binnengehaald. Een dolende ridder die een totaal verloren strijd voert tegen wiet.

Lieuwe Rozema, Groningen

Brief van de dag

Jos Collignon heeft kennelijk geen idee van de herkomst van de uitdrukking 'aan de strijkstok blijven hangen'(Cartoon, 1 december).

De uitdrukking heeft niets te maken met een viool, maar stamt van een 'graanbalans' (zie foto).

Deze weegschaal werd vroeger gebruikt in de graanhandel om de waarde van een partij graan te bepalen. De ene beker werd gevuld met graan en afgestreken met de 'strijkstok', in de andere beker werden de gewichten geplaatst, zodat de balans in evenwicht was.

Als de verkoper probeerde te sjoemelen hoe lichter het graan, hoe hoger de prijs probeerde hij wat graan 'aan de strijkstok' te laten hangen.

Gerard Herbers, Arnhemvrijwilliger op Molenplaats Sonsbeek

Deze graanbalans is te zien in de Witte Watermolen in Arnhem.

Waarom dat geklaag?

Wil Struik-Schouten vraagt zich af hoe dat nu allemaal moet als ze niet meer helemaal voor zichzelf kan zorgen (Geachte redactie, 2 december). Welnu, dat is allemaal niet zo ingewikkeld.

Als zij hulp nodig heeft, zoals lichamelijke verzorging, medicatie et cetera, dan wordt dit verzorgd en vergoed door de zorgverzekering. Boodschappen kan zij via een bezorgdienst thuis laten komen. En als ze geen auto meer heeft, kan ze dit geld besteden aan een poetshulp. Er is vast wel iemand in het dorp te vinden die iets wil verdienen.

Mijn moeder is 97, woont zelfstandig (100 km van mij vandaan) en heeft alleen AOW. De zorg doucht haar, de hulp en de tuinman betaalt ze zelf. Ik bel dagelijks, ga er een maal per week langs en doe de boodschappen.

Waarom klagen sommige oude mensen toch zo? Ik zie hier nooit ouden van dagen onverzorgd in de goot liggen!

Herma Meere

Compensatie

Als reactie op de uitspraak dat je geen zorg kunt vragen van een kind dat ver van je af woont, wil ik voorstellen dat zulke kinderen ter compensatie een oudere uit hun buurt adopteren en daar wat huishoudelijk werk voor doen. Dit lijkt mij rechtvaardiger tegenover degenen die door omstandigheden of eigen keuze in de buurt van hun ouders zijn blijven wonen.

Ton Oudshoorn, Almere

Infoversum

Het Groningse Infoversum is een bijzonder gebouw en in principe een prachtig project, maar met name de bedrijfsvoering liet ernstige steken vallen, lijkt mij (Ten eerste, 3 december). Voor zover ik heb gezien, stond het filmaanbod in geen enkele (online) bioscoopagenda zoals filmladder.nl, enzovoort.

Bestuurslid Landeweerd zegt: 'We dachten dat het gebouw zichzelf zou verkopen'. Tja, geen wonder dat er dan te weinig bezoekers komen.

Ik ben er niettemin zelf wel een paar keer geweest met de kinderen. De kwaliteit van de vertoonde educatieve films was niet om over naar huis te schrijven. Het aanbod werd in de loop van de tijd ook nauwelijks vernieuwd. Jammer!

Mark de Vries, Groningen

Muur van Mussert

Het neerhalen van de Muur van Mussert zou historisch gezien een ramp zijn (Ten eerste, 3 december). Hoe kan het dat juist nabestaanden, oud-verzetsstrijders, onderduikers en andere slachtoffers pleiten voor het verwijderen ervan? Is het niet deze groep die eer wordt bewezen door deze tastbare en omstreden uiting van collaboratie in ons nationaal canon op te nemen?

Of het een bedevaartsoord voor rechts-extremisten wordt, hebben we bovendien zelf in de hand.

Kamp Westerbork is een vergelijkbaar symbool en kent dit probleem niet, omdat deze wél omarmd is als nationaal erfgoed. Dat deze muur op campingterrein staat doet aan zowel voor- als tegenstanders geen recht.

Anne-Jan Hempenius, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden