Kamerlid met dood bedreigd

VVD-Kamerlid Geert Wilders is met de dood bedreigd vanwege zijn politieke opvattingen over de islam. Wilders deed donderdag aangifte bij de politie....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Volgens Wilders zijn er meer 'heel vervelende dingen gebeurd', waarover hij niet wil uitweiden. Wilders wilde niet kwijt of hij beveiliging krijgt, maar 'het is meer dan vervelend'.

Wilders, die al ruim voor de aanslagen op 11 september aandrong op een harde aanpak van moslimfundamentalisme, zegt dat hij zich niet zal laten afschrikken. 'Ik weiger te capituleren voor dit soort acties. Sterker, ik heb me voorgenomen het onderwerp nog meer op de agenda te plaatsen.'

De liberaal heeft zich nooit gerealiseerd dat er een schaduwzijde kon zitten aan zijn 'ongezouten' kritiek. 'Ik ben niet diplomatiek, maar opereer altijd binnen de kaders van de wet. De Tweede Kamer is een huis van ideeën en ik probeer voor de mijne een meerderheid te krijgen.'

De laatste tijd zijn meer Tweede-Kamerleden bedreigd. De VVD-fractie telt nog twee leden met veiligheidsproblemen: Ayaan Hirsi Ali, ook vanwege haar opvattingen over de islam en Gert Jan Oplaat, die geen tegenstander is van nertsenfokkerijen en daarom door dierenactivisten wordt bedreigd. Ook CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik is daarom op dezelfde manier bejegend.

Vorig jaar bereikten na de moord op Pim Fortuyn de bedreigingen aan Kamerleden een dieptepunt. Politieke leiders van PvdA en GroenLinks moesten onderduiken, anderen ontvingen hate mail. PvdA'er Ad Melkert kreeg zelfs een doorgeladen pistool op zijn huisadres bezorgd. Kogelbrieven waren schering en inslag.

Twee jaar geleden werd PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak bedreigd vanwege haar standpunt dat Koerden met een tijdelijke verblijfsvergunning veilig konden terugkeren naar Noord-Irak. Midden jaren tachtig werd Kamerlid Hans Janmaat van de Centrum Democraten bedreigd.

Eind jaren tachtig kreeg PvdA-Kamerlid Bram Stemerdink honderden dreigbrieven omdat hij tegen de plaatsing van kruisraketten was. Vorig jaar sprak hij daarover voor het eerst op de radio. Stemerdink ergerde zich eraan dat in deze tijd alle bedreigingen meteen publiek worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden