'Kamerlid Mariko Peters betrokken bij kinderontvoering'

Het Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) en haar partner moeten zich verantwoorden voor de vermeende ontvoering van drie minderjarige kinderen. De drie verbleven de laatste maanden in de woning van Peters in Den Haag. Het zijn kinderen uit een eerder huwelijk van haar partner Robert. De in Groot-Brittannië wonende moeder wil de kinderen terug.

Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks.

Dit onthult het weekblad HP/De Tijd vandaag. Het beschikt over correspondentie tussen de moeder en het directoraat-generaal Preventie, Jeugd en Sanctiebeleid, een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In een recente e-mail van de ambtelijke dienst wordt 'abduction' (ontvoering) genoemd in verband met de vader. De moeder wordt juridische bijstand beloofd indien de vader niet wil meewerken aan de terugkeer van de kinderen, en de kwestie voor de rechter moet komen.

Kamerlid Peters kan, volgens een door HP/De Tijd geraadpleegde familierechtdeskundige, medeplichtig zijn aan ontvoering. In het blad neemt Peters afstand van de publicatie. 'Dat HP/De Tijd op basis van feitelijke en juridische onjuistheden een verhaal wil maken, over de hoofden van kinderen, daar heb ik geen respect voor.' Volgens een woordvoerster van GroenLinks zal Peters vandaag een nadere reactie geven. Peters beraadt zich op 'eventuele (juridische) stappen'.

Relatie

Het weekblad beschrijft hoe Peters als diplomate in de Afghaanse hoofdstad Kabul in contact kwam met haar huidige partner Robert, die werkte voor een particuliere hulporganisatie. Volgens e-mails waarover het blad beschikt, ontstond in het voorjaar van 2005 een relatie. In 2007 scheidde Robert van zijn Spaanse vrouw, die na haar verblijf in Afghanistan in Groot-Brittannië ging wonen. Het ouderlijk gezag viel toe aan de moeder.

Dit jaar, tijdens de paasvakantie, kwamen de kinderen naar Den Haag. Toen ze niet terugkeerden, stapte de moeder naar de Britse autoriteiten, die daarop contact zochten met hun Nederlandse collega's. Onduidelijk is hoe het nu verder gaat; het ministerie van Veiligheid en Justitie doet geen mededelingen over 'individuele gevallen'.

'Vriendjespolitiek'
HP/De Tijd suggereert ook dat Peters zich in Kabul heeft bezondigd aan 'vriendjespolitiek.' Ze had niet alleen een amoureuze, maar ook een zakelijke relatie met Robert. Diens organisatie vroeg in 2005 subsidie aan het Prins Claus Fonds. Dit zocht contact met de ambassade in Kabul voor advies. Peters nam, volgens een door het weekblad gepubliceerde e-mail, die taak 'graag' op zich. De subsidieaanvraag werd ingewilligd.

Mogelijk heeft Peters in strijd gehandeld met de officiële gedragscode van haar toenmalige werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Om 'elke schijn van belangenverstrengeling' te vermijden, had ze krachtens de code het subsidieverzoek door een collega moeten laten beoordelen. 'Vriendjespolitiek is schadelijk voor de reputatie en kwaliteit van BZ, heeft een negatieve invloed op het personeel en ondermijnt het vertrouwen in de organisatie', waarschuwt het ministerie al sinds jaar en dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden