Kamerlid: Geen sprake van kinderontvoering

Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) overweegt samen met haar partner juridische stappen tegen weekblad HP/De Tijd. Dat medium meldt deze week dat Peters betrokken zou zijn bij de ontvoering van drie minderjarige kinderen.

Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks. Beeld ANP XTRA

Ook zou ze in het verleden met een dubbele pet hebben gehandeld toen ze, als diplomaat op de Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul, haar toenmalige minnaar en huidige partner subsidie gaf voor een project van hem. De culturele organisatie van haar partner vroeg destijds subsidie aan bij het Prins Claus Fonds. Namens de ambassade moest Peters die aanvraag beoordelen. Uiteindelijk maakte het fonds, volgens het blad, 38.000 euro vrij voor het project. Dat zou meer zijn dan de aanvrager had verwacht.

De mogelijk ontvoerde kinderen zijn van haar huidige partner uit een eerder huwelijk met een vrouw die in Groot-Brittannië woont. 'Er is geen sprake van kinderontvoering of enige belangenverstrengeling', aldus het Kamerlid woensdag naar aanleiding van de publicatie.
Het blad zegt over correspondentie te beschikken dat de kinderen eerder dit jaar - na de paasvakantie - niet terugkeerden naar de moeder, bij wie het ouderlijk gezag zou liggen. Peters spreekt in het blad aantijgingen over ontvoering al tegen, maar kwam woensdag met een nadere verklaring.

'Het artikel van HP/De Tijd staat vol met feitelijke en juridische onjuistheden', aldus de volksvertegenwoordiger. 'Mijn partner heeft (gezamenlijk) ouderlijk gezag over zijn kinderen.'

'Ik beschouw de publicatie als een ernstige schending van privacy over de hoofden van mijn partner en zijn kinderen', vervolgt Peters. 'Wij beraden ons op eventuele verdere juridische stappen. Ik voel geen behoefte hierover verder in de media te treden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.