Kamerlid Arib: weiger omstreden imam visum

Onthutst is het Tweede Kamerlid Kadija Arib (PvdA) dat de in Marokko zeer omstreden imam Mohammed al-Maghraoui, die huwelijken met 9-jarige meisjes goedkeurt, rond de Kerst in Den Haag 'zomaar een conferentie mag komen bijwonen'. Arib wil dat de regering de imam een visum weigert.

AMSTERDAM - Al-Maghraoui is uitgenodigd door de salafistische As Soennah-moskee, die eerder in opspraak was vanwege het sluiten van illegale islamitische huwelijken en radicale preken. De moskee is flink uitgebreid en organiseert ter ere van de opening van de nieuwbouw eind deze maand de vijfdaagse Arabische conferentie 'De moslim tussen standvastigheid en verleiding'.

De komst van een imam heeft tot grote onrust geleid onder Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Den Haag. Ze snappen er niets van dat de gemeente toelaat dat een islamitische geestelijke, die in feite pedofilie aanmoedigt, ideeën mag komen verkondigen die haaks staan op de Nederlandse wet.

Al-Maghraoui vaardigde in 2008 een fatwa uit, waarin hij zich schaarde achter meisjeshuwelijken. De Marokkaanse advocaat Mourad el-Bekkori diende daarop een aanklacht in tegen de imam wegens het 'aanprijzen van pedofilie en verkrachting'. De huwelijksgerechtigde leeftijd in Marokko, dat een verlichte familiewet heeft, is bepaald op 18 jaar.

Al-Maghraoui zei geen ander standpunt te kunnen innemen. 'Ik ben een theoloog, ik verzin dit niet zelf. Het is de profeet die het vóór mij heeft gezegd', reageerde hij op de ophef die ontstond in de Marokkaanse media. De Marokkaanse hoge raad van ulema's (geestelijke geleerden) veroordeelde de fatwa unaniem.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden