Kamerleden zelf niet naar Zuid-Afghanistan

De Kamer heeft gisteravond besloten af te zien van een fact finding-missie naar Zuid-Afghanistan. De fractiespecialisten overwogen voor hun debat over de voorgenomen Nederlandse troepenzending zelf poolshoogte te nemen in de provincie Uruzgan....

Volgens de CDA’er De Haan van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken achtte minister Kamp van Defensie een bezoek aan Uruzgan vanwege de risico's niet verantwoord.

CDA-Kamerlid Ormel zei woensdag dat de delegatie nu niet verder zou komen dan de hoofdstad Kabul. ‘Daar zagen we de meerwaarde niet van in. Ik ben onlangs nog in Kabul geweest en dat geldt voor meer collega’s.’

Nederland is voornemens in het kader van ISAF (de stabilisatiemacht van de NAVO) 1200 militairen naar Uruzgan te sturen om te helpen met de wederopbouw. Een deel van de Kamer vreest dat de ISAF-militairen actief betrokken zullen raken bij de jacht op strijders van Taliban en Al Qa’ida.

In Elsevier stelt de commandant der strijdkrachten, Dick Berlijn, deze week dat de voorgenomen bevelsstructuur het door elkaar heenlopen van de verschillende missies ISAF (stabilisatie en wederopbouw) en Enduring Freedom (de oorlog tegen het terrorisme) zal voorkomen.

De commandant van de NAVO in het gebied heeft het laatste woord, aldus Berlijn: ‘Hij kan Enduring Freedom-activiteiten verbieden.’ PvdA-Kamerlid Koenders vindt die opmerking ‘interessant’, al vraagt hij zich af of het in de praktijk zo zal gaan als Berlijn schetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden