dagkoersenuw politieke nieuwsbrief

Kamerleden werpen zich op als beschermengelen van de journalistiek

De parlementaire pers in actie.Beeld ANP

Goedemiddag, vandaag wierpen de Tweede Kamerleden zich op als beschermers van de Nederlandse journalistiek, terwijl het kabinet zich de woede van de politie op de hals haalde door toch geen landelijk verbod op vuurwerk in te stellen.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Liever deze dagelijkse nieuwsbrief rechtstreeks in uw mailbox? Regel het heel eenvoudig hier. Gratis!

DISCUSSIE VAN DE DAG
Kamer op de bres voor pers

Binnenskamers vervloeken parlementariërs het Nederlandse perskorps met enige regelmaat. Te negatief, te kort door de bocht, op zoek naar sensatie: het zijn de gebruikelijke verwijten aan het adres van de journalistiek. Dat de Kamerleden ook de waarde van een onafhankelijke, vrije pers inzien, etaleerden zij vandaag op Twitter, waar zij over elkaar heen buitelden om de journalistiek te verdedigen.

‘Is dit Nederland of is dit Erdogans Turkije? Justitie hoort geen journalisten te intimideren’, haalde GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil uit. ‘Gevaarlijke ontwikkeling dit’, sprak SP-Kamerlid Peter Kwint. En D66’er Maarten Groothuizen: ‘Bronbescherming is een van de belangrijkste zaken in onze democratie.’

De Kamerleden vielen over het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd. Doel van het OM: erachter komen wie in Den Bosch uit de vertrouwenscommissie aan de krant lekte over de benoeming van de nieuwe burgemeester van de stad. Het resultaat was een even gedetailleerde als pijnlijke reconstructie van de moeizame zoektocht naar een geschikte kandidaat. Kop: 'Hier moet Den Bosch het mee doen'. 

Lekken uit de vertrouwenscommissie is strafbaar en justitie startte na het verschijnen van het artikel dan ook een onderzoek. Twee bronnen met inzage in het dossier lieten het Brabants Dagblad weten dat telefoongegevens van de journalist uit die periode in de stukken voorkomen. BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert is woedend. Waarom zouden bronnen zijn krant nog vertrouwen, nu zij weten dat het OM gegevens vordert?

Een wettelijke regeling voor journalistieke bronbescherming is er officieel nog niet. Een wetsvoorstel van Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hierover ligt nu te wachten op goedkeuring door de Eerste Kamer. Wel moet het OM ook nu al van tevoren toestemming krijgen van een rechter-commissaris voor het opvragen van gegevens. Dit kan als het gaat om zaken van leven of dood of de nationale veiligheid.

De benoeming van een burgemeester in een middelgrote stad lijkt niet tot die categorie te behoren. Het is bovendien niet de eerste keer dat het OM zijn boekje te buiten gaat. In een reactie laat het Openbaar Ministerie weten het opvragen van de gegevens te betreuren. 'Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen.'

BESLUIT VAN DE DAG
Vuurwerk mag blijven

Minister Grapperhaus van Veiligheid en JustitieBeeld ANP

De politie wil het, veel burgemeesters willen het, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil het. Toch komt er geen landelijk verbod op het particulier gebruiken van vuurpijlen en knalvuurwerk tijdens Oud en Nieuw.

Bij het uitgaan van de ministerraad zei minister Grapperhaus dat veiligheid voor hem weliswaar voorop staat, maar dat hij de noodzaak van het verbieden niet ziet. ‘Er zijn ook heel veel mensen die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerds doen. Dan krijg je een heel moeilijke afweging.’

Met het afwijzen van het verbod legt het kabinet de belangrijkste aanbeveling uit een rapport van de OVV naast zich neer. In dat rapport van afgelopen december noemde de Onderzoeksraad de risico’s tijdens de viering onaanvaardbaar groot.  Vorig jaar raakten zo'n 430 Nederlanders gewond tijdens de viering van Oud en Nieuw. Om de paar jaar overlijdt iemand aan de gevolgen van vuurwerk.

Dat er toch geen verbod komt, is een overwinning voor met name de VVD. Die partij is fel tegen een verbod op de ‘mooie vuurwerktraditie’ in Nederland. Maar de politie blijft ontevreden achter. 'Ik ben verontwaardigd en boos', zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB). 'Oud en Nieuw is al gevaarlijk genoeg zonder vuurwerk. De vuurwerklobby heeft weer gewonnen.'

EN DAN NOG DIT

Dweilende Rutte is wereldhit

‘Would YOUR prime minister do that?’

Het is de prangende vraag op de site van de Deutsche Welle bij de video van premier Mark Rutte. De beelden zijn inmiddels bekend: de premier laat zijn bekertje koffie vallen en wil vervolgens per se zijn eigen rotzooi opruimen. Onder het oog van een groepje lachende schoonmakers is bijna een minuut lang te zien hoe hij met een mop in de weer gaat. 

Sindsdien gaat het filmpje de wereld over. Van BBC Arabic tot Indian Express: overal gaat het over de bescheiden premier. Maar ruimde Rutte zijn eigen troep op uit overtuiging, of omdat hij de camera's al zag draaien? 'Zeker is dat de premier heel bewust waakt over zijn imago', analyseert verslaggever Frank Hendrickx in de Volkskrant van vandaag.

Van Den Haag naar Den Haag

GroenLinks wilde haar niet laten terugkeren als Kamerlid. Er was in 2017 een ledenreferendum voor nodig om Liesbeth van Tongeren op de kandidatenlijst te krijgen. Ze is geliefd, kreeg meer dan 25.000 voorkeurstemmen. 

En toch, ruim een jaar later vertrekt de Twitterkoningin van GL, om wethouder duurzaamheid te worden in Den Haag. Waar ze gaat samenwerken met loco-burgemeester Richard de Mos, die ze nog kent als PVV-Kamerlid. 'Hij stelde me wel eens aan mensen voor', vertelt Van Tongeren. 'Dit is m'n vriendin Liesbeth, zei hij dan; ze heeft wat rare opvattingen, maar ze deugt.' 

Daarover, maar ook over de affaires in de GroenLinks-fractie, de aantrekkingskracht van Jesse Klaver en haar plannen voor Den Haag vertelt ze morgen in een interview met politiek verslaggever Ariejan Korteweg.

Richard de Mos feliciteert collega-wethouder Liesbeth van Tongeren met haar benoeming.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden