Kamerleden vrezen chaos kinderopvang

Chaos dreigt in de kinderopvang, vreest een deel van de Tweede Kamer. Gastouders moeten op 1 januari aan diverse eisen voldoen, maar de vraag is of dat zo gauw lukt. Het parlement trommelt staatssecretaris Sharon Dijksma daarom donderdag op voor overleg.

ANP

Gastouders, die kinderen in huiselijke sfeer opvangen, en gastouderbureaus moeten voortaan een zekere professionaliteit aantonen. Ook moeten de gastouders goed Nederlands spreken.

Er komt een Landelijk Register Kinderopvang, waar gastouders aangemeld moeten zijn. Een gastouder mag ook maar op één plek opvangen. Hij of zij mag niet bij die kinderen wonen. De GGD controleert de opvang.

Ouders die hun kind afgeven bij een niet ingeschreven gastouder en of gastouderbureau, krijgen geen financiële tegemoetkoming. Ouders betalen de opvang alleen nog maar via het bureau. Voor de opvangtoeslag door gasthouders wordt uitgegaan van 5 euro per uur in plaats van de huidige 6,10 euro.

Dijksma beoogt kwaliteit, maar moest ook iets doen tegen het misbruik van de oude regelingen door met name oppasgrootouders. Sinds de Belastingdienst in 2005 leuk over de brug kwam bij de gastouderopvang, werd er opeens wel heel erg veel opgepast door een aantal opa's en oma's.

Kinderopvang (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Kinderopvang (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden