Kamerleden vol lof over optreden Kok en Máxima

De Tweede Kamer is onder de indruk van de wijze waarop de verloofde van kroonprins Willem-Alexander haar steun heeft betuigd aan de democratie....

Van onze verslaggevers

Ook is er alom lof voor premier Kok. Hij bevestigde vrijdag dat vader Jorge Zorreguieta niet aanwezig zal zijn bij komende plechtigheden. Van links tot rechts werd vastgesteld dat Kok het vertrouwen, waar hij de Kamer uitdrukkelijk om had gevraagd, niet beschaamd heeft.

PvdA-fractieleider Melkert noemde de uitspraken van Máxima ontroerend en indrukwekkend. 'Dit is een prachtige dag.' De sociaal-democraat verwacht 'brede steun' in zijn fractie voor het huwelijk.

Ook D66-fractieleider De Graaf vond de uitspraken van Willem-Alexanders verloofde indrukwekkend. 'De toekomstige koningin van Nederland mag dan een vader hebben die niet deugt, zijzelf deugt gelukkig wel.' De Graaf verwacht dat slechts een of twee republikeinse fractiegenoten een huwelijk zullen afwijzen.

De derde regeringspartij, de VVD, zei bij monde van fractieleider Dijkstal dat de weg vrij is voor brede parlementaire instemming. 'In één woord: klasse', zei hij over Máxima. De minister-president verdient 'een grote pluim op zijn hoed'.

De linkse oppositie reageerde minder positief. Fractieleider Rosenmöller van GroenLinks noemde de uitspraken van Máxima oprecht. Wel vond hij dat Kok eerder de geheimzinnigheid rond het voorgenomen huwelijk had kunnen doorbreken.

Fractievoorzitter Marijnissen van de Socialistische Partij was ingenomen met de uitspraken van Máxima, maar twijfelde aan de oprechtheid. 'Ze laadt de verdenking op zich dat haar verklaring door de Rijksvoorlichtingsdienst is geschreven.'

De SP zal wellicht niet deelnemen aan het debat waarin het parlement toestemming moet geven voor het huwelijk.

De christelijke partijen zullen geen spaak in het wiel steken. CDA-leider De Hoop Scheffer stemde in met de afwezigheid van vader Zorreguieta bij verloving en huwelijk. 'Maar naar de mens gesproken is het jammer wanneer een dochter de aanwezigheid van haar vader bij het huwelijk moet missen.'

'Een onrustige periode is voorbij, de vlag kan uit', zei Tweede-Kamerlid Middelkoop van de ChristenUnie.

De SGP had er geen moeite mee dat Máxima in het midden liet of zij rooms-katholiek blijft. Het eventuele nageslacht zal volgens de kroonprins protestants worden opgevoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden