Kamerleden verontrust over voortbestaan standenonderwijs

De Tweede Kamer is ongerust over de constatering dat er nog steeds standenonderwijs bestaat in Nederland. Een elitekind zou op een zwarte school slechtere resultaten halen dan op een eliteschool....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs werd dinsdag geconfronteerd met bezorgde kamerleden. Volgens een onderzoek van het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (ITS) blijkt dat kinderen op een zwarte school slechter presteren dan op een eliteschool, onafhankelijk van hun afkomst.

Netelenbos wil nog geen 'griezelige conclusies' trekken uit de publicatie, omdat het onderzoek volgens haar nog niet is voltooid. Maar als het onderzoek aan het eind van 1996 is afgerond zal ze 'beleidsmatige conclusies trekken'.

Volgens de kamerfracties van VVD, D66 en CDA moet de staatssecretaris een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse situatie. Daar werken ruim 130 basisscholen sinds 1990 met de gemeente samen in het Stedelijk Verband Fonds Achterstandsbestrijding Onderwijs.

De 130 scholen krijgen extra geld uit het achterstandspotje van de gemeente. In ruil daarvoor moeten ze elk jaar een plan maken om de situatie op hun school te verbeteren en zich elke twee jaar onderwerpen aan een evaluatie van het ITS. De scholen krijgen intensieve voorlichting en begeleiding en komen regelmatig samen om hun ervaringen te delen. Uit de laatste metingen bleken de leerlingresulaten met sprongen vooruit gegaan.

Vier zwarte scholen uit het verband hebben meegedaan aan een speciaal 'diepteproject'. De leraren kregen extra begeleiding van de schoolbegeleidingsdienst en maakten gebruik van alle toegespitste lesmethoden die de afgelopen jaren in Rotterdam zijn bedacht. Toen de leerlingen een paar maanden geleden werden getest, bleken ze op het landelijk gemiddelde te zijn gekomen. Staatssecretaris Netelenbos zei te hopen dat de Nederlandse basisscholen zich 'laven' aan Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden