Kamerleden registreren 'bonnetjes' na media-aandacht

Tweede Kamerleden registreren hun geschenken, reizen en bijbanen vooral zodra de media ze eraan herinneren. Zo schreef het AD vrijdag dat van één op de vijf parlementariërs de gegevens in het nevenfunctieregister niet kloppen. Prompt schoten enkele Kamerleden in de gebruikelijke reflex: ze registreerden alsnog hun bijbanen en wat ze eraan verdienen.

Robert Giebels
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg geeft het goede voorbeeld Beeld ANP
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg geeft het goede voorbeeldBeeld ANP

Vanaf 1 april is dat wettelijk verplicht. Dan wordt bijvoorbeeld bekend wat de VVD-Kamerleden Brigitte van der Burg, Helma Lodders en Ard van der Steur aan de naar henzelf genoemde bedrijven overhouden. Nu staat er bij 'inkomsten' niets of 'bezoldigd'.

Het invullen van de registers is vooral een individuele verantwoordelijkheid van Kamerleden. De sanctie bij overtreding van de eigen regels: publieke verontwaardiging. Dat registreren gaat in golven. De laatste was eind 2010 en daarvoor twee pieken in 2008 en 2007. Die periodes vallen samen met iets verhoogde media-aandacht voor de drie openbare registers van reisjes, cadeautjes en baantjes.

Reizen
Sinds 10 december 2010 hebben veel PvdA-Kamerleden geen geschenk meer gehad. Toen kregen ze het boek Minderheidskabinet ter waarde van 17,50 euro. In 2008 piekte de registratie van reizen. Sindsdien hebben, vreemd genoeg, enkele buitenland- en defensiespecialisten, zoals Harry van Bommel (SP) en Raymond Knops (CDA), geen dienstreis meer gemaakt. Althans: geen geregistreerde dienstreis.

Bij de golf openheid van 2007 speelde Barry Madlener van de PVV open kaart: hij had op werkbezoek in Zeeland een zak aardappelen gekregen. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren nam tussen 8 maart en 25 april 2007 een kunstwerk van een beschilderde koe, een MP3-speler van 15 euro, een klok van 10 euro, een bonbondoosje van 10 euro, een fles wijn van 7,50 euro en een doos asperges van 15 euro in ontvangst. Daarna kreeg Ouwehand, zo zegt de lijst, niets meer.

Anouchka van Miltenburg geeft het goede voorbeeld sinds ze de voorzittershamer beroert. Sinds 25 september 2012 registreert ze alles: boeken, sierraden, flessen, dvd's, sjaals en een glazen hamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden