Kamerleden praten toch met Hamas

PvdA, GroenLinks en SP in contact met Palestijnse partij...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM Kamerleden van de PvdA, GroenLinks en SP hebben besloten een gesprek aan te gaan met Hamas. De vier leden hadden vrijdagavond in de lobby van een hotel in Damascus afgesproken met Osama Hamdan, die behoort tot de politieke top van de Palestijnse islamistische beweging en in Syrië in ballingschap verblijft.

Het is voor het eerst dat Nederlandse politici spreken met Hamas, sinds die partij in januari 2006 met overmacht de Palestijnse parlementsverkiezingen won.

Nederland heeft in lijn met de EU en de VS de Palestijnse regeringen geboycot waarvan Hamas deel uit heeft gemaakt. Hamas staat op de EU-lijst van terroristische organisaties. De Kamerleden zijn in Syrië in het kader van de reis die de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken deze week heeft gemaakt. De delegatieleden van CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie schuiven niet aan bij Hamas.

‘We hebben veel over Hamas gesproken en willen nu van hun kant horen hoe ze tegen de zaken aankijken’, zegt Martijn van Dam (PvdA). ‘Wij wijzen het geweld dat ze tegen burgers gebruiken af. Maar we erkennen dat Hamas een sleutelrol speelt in de regio.’

De Kamerleden zijn met Hamas in contact gebracht door de denktank International Crisis Group.

‘Nederland praat in Afrika wel met iedereen’, zegt Van Dam. ‘Denk aan de Soedanese regering die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide in Darfur.’

Het was bij het ter perse gaan van deze krant niet bekend of de afspraak om 23.30 uur in Damascus doorging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden