Kamerleden krijgen rituele slachting te zien

DEN HAAG - 'De vrijheid van godsdienst houdt op waar dierenleed begint', zegt Marianne Thieme. Daarom wil de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren ritueel slachten in Nederland verbieden.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê
null Beeld

Haar initiatiefwetsvoorstel daartoe wordt volgende week behandeld in de Tweede Kamer. Om het met maximaal effect voor het voetlicht te brengen, heeft Thieme een eigenzinnige methode bedacht: vandaag krijgen de woordvoerders dierenwelzijn in de Tweede Kamer een film over onverdoofd ritueel slachten te zien.

Geheime camera
In de film zitten beelden die met een geheime camera zijn gemaakt in drie Nederlandse slachthuizen waar ritueel wordt geslacht. Dat gebeurde in opdracht van het wetenschappelijk bureau van de partij. 'We kunnen niet zeggen om welke slachthuizen het gaat. We zijn niet op zoek geweest naar excessen maar willen gewoon de dagelijkse praktijk laten zien', aldus een woordvoerder van het wetenschappelijk bureau.

'Te zien is hoe schapen, runderen, geiten, kippen en konijnen zonder verdoving worden geslacht door middel van een halssnede', zo kondigt de partij aan. 'Daarna worden de dieren opgehangen om te 'verbloeden', waarbij ze nog lang naschokken en spartelen.' Daarnaast betogen wetenschappers in de film dat ritueel slachten onnodig dierenleed veroorzaakt.

Het gaat om kosjer en om halal slachten volgens joodse en islamitische regels. Thieme: 'Dieren moeten dan gefixeerd worden. Daarna worden ze 180 graden gekanteld en moet in één haal de slokdarm, slagaderen en de luchtpijp worden doorgesneden. Door de industriële manier waarop het nu gebeurt, gaat heel vaak iets mis.'

Illegale slacht
Tot 1975 was het onverdoofd ritueel slachten volgens de islamitische traditie in Nederland niet toegestaan. De overheid vond toen dat onverdoofd slachten in de Koran niet is voorgeschreven en wel volgens joodse regels. Om een eind te maken aan illegale slacht, is de onverdoofde halalslacht sinds 1977 mogelijk in slachthuizen. De rechtsgelijkheid ten aanzien van kosjer slachten was daarvoor een belangrijk argument.

Thieme realiseert zich dat een verbod op het onverdoofd ritueel slachten raakt aan de discussie over vrijheid van godsdienst. 'Binnen de gemeenschap van moslims en joden hoor je steeds meer geluiden om een einde te maken aan het onverdoofd slachten vanwege de nieuwe inzichten over dierenwelzijn.'

Volgens Thieme komt ritueel, onverdoofd slachten op grote schaal voor. 'Veel mensen realiseren zich niet dat rund- en kippenvlees in de supermarkt onverdoofd halal kan zijn geslacht. Er is namelijk geen certificeringsplicht waarmee wordt aangegeven hoe er is geslacht.' Halalvlees wordt ook als 'gewoon' vlees verkocht en is zelfs een belangrijk exportproduct geworden, zegt Thieme.

De PvdD-fractievoorzitter hoopt dat de documentaire collega-Kamerleden laat inzien welk dierenleed het onverdoofd ritueel slachten veroorzaakt. De afgelopen jaren werden haar moties waarin werd opgeroepen een eind te maken aan ritueel slachten steeds verworpen. Toch heeft Thieme goede hoop. De fracties die haar verworpen moties steunden, wisselden. GroenLinks, D66, SP, VVD en PVV waren op enig moment voor. 'Het moet mogelijk zijn een meerderheid te smeden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden