Kamerleden in het geheim over SNS geïnformeerd

De financieel woordvoerders van de Tweede Kamerfracties zijn in de afgelopen acht maanden drie keer geïnformeerd over toekomstscenario's voor SNS Reaal. De eerste keer gebeurde dat in het voorjaar van 2012, nog onder het bewind van toenmalig minister Jan Kees de Jager.

Minister Dijsselbloem tijdens een overleg met de commissie Financien van de Tweede Kamer.Beeld anp

Daarmee geven de bewindslieden op Financiën gevolg aan de aanbevelingen van de parlementaire commissie-De Wit. Die commissie evalueerde het handelen van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) bij eerdere steunoperaties. Een belangrijke aanbeveling luidde dat het kabinet de Kamer moet raadplegen voordat 'grote hoeveelheden vermogen aan instellingen' worden verstrekt.

Het toeval wilde dat juist aankomende week de aanbevelingen van de commissie-De Wit op de agenda van de Kamer staan. 'Het is alsof de duvel ermee speelt', aldus commissievoorzitter Jan de Wit van de SP. Hij is blij dat de Kamer dit keer niet verrast is door de steunoperatie van de Nederlandse overheid. 'De aanbevelingen moeten nog geformaliseerd worden, maar het is van belang dat ze nu al opgevolgd worden.'

D66'er Wouter Koolmees is een van de Kamerleden die in het geheim op de hoogte werd gehouden. Hij is positief over de gang van zaken. 'Het is goed dat we zijn meegenomen in de de afwegingen van het ministerie.' Koolmees wist overigens niet dat de steunoperatie vanochtend zou beginnen, wel dat het 'een kwestie van dagen was'.

Ook op andere punten volgt het kabinet de aanbevelingen van De Wit. Zo eist minister Dijsselbloem dat private partijen mede opdraaien voor de schade door van de Nederlandse banken een heffing van één miljard te vragen. Daarnaast is hij van plan bij SNS een scheiding af te dwingen tussen de reguliere bankactiviteiten (sparen) en commerciële bankactiviteiten. Ook dat is een lang gekoesterde wens van de commissie-De Wit.

Lees morgen een uitgebreide reconstructie van de voorbereidingen van de steunoperatie voor SNS in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden