Kamerleden: hype bepaalt debat

Tweede-Kamerleden gebruiken moties en schriftelijke vragen vooral om op een makkelijke manier in de krant te komen, debatten zijn van een te laag niveau en het wekelijkse vragenuurtje is vaak te gênant voor woorden....

Zes eerstejaars Tweede-Kamerleden verwonderen en beklagen zich vandaag in de Volkskrant over hun eerste ervaringen met de parlementaire democratie. De kern van hun kritiek: de Kamer laat zich in haar dagelijks werk te veel meeslepen door de waan van de dag, de toevallige actualiteit, in hypes die in een wisselwerking met de media worden gecreëerd.

Aan fundamentele debatten over het kabinetsbeleid komt ze daardoor te weinig toe. De vraag is zelfs gerechtvaardigd of de Kamer haar kerntaak, het controleren van de regering, wel optimaal uitvoert.

Charlie Aptroot, Paul de Krom (VVD), Martijn van Dam, Co Verdaas (PvdA), Pieter Omtzigt (CDA) en Margot Kraneveldt (LPF) werden een jaar geleden gekozen tot volksvertegenwoordiger. Net na de politieke crisis van 2002 en na de ophef die LPF-minister Hilbrand Nawijn veroorzaakte met zijn opmerking dat de Kamer 'één groot ritueel' is. De Kamer toonde zich daar vrijwel unaniem zeer verontwaardigd over.

Nu, een jaar later, zegt Charlie Aptroot onomwonden dat Nawijn 'gewoon gelijk' had. Hij waarschuwt zichzelf en zijn collega's: 'We moeten uitkijken dat we niet verzanden in oneindige details, in theatrale flutdebatjes die ons eigenlijk niets opleveren, laat staan het land.'

De drift van Kamerleden om zichzelf in de kijker te spelen met moties en Kamervragen neemt ergerlijke vormen aan, vinden de zes. Verdaas: 'Het is ook zó makkelijk. Akkefietje oppakken uit de pers, schriftelijke vragen stellen aan het kabinet, persberichtje de deur uit, klaar. Prachtig scoren. Maar als het niet tot doel heeft iets te ontrafelen wat ook echt betekenis heeft, moet je het niet doen.'

De nieuwkomers menen tevens dat op het Binnenhof te vaak debatten worden gevoerd waarvan het nut niet duidelijk is. Die lopen uit op korte-termijndiscussies tot achter de komma, waarbij de Kamer kritisch lijkt maar de grote lijnen en de wezenlijke vragen uit het oog verliest. 'De primaire reacties van de Kamer zijn vaak te makkelijk, te goedkoop', zegt Verdaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden