'Kamerfracties wijken bijna nooit af van partijlijn'

De fracties in de Tweede Kamer wijken zeer zelden af van de partijlijn. In de afgelopen vier jaar is het slechts vijf keer voorgekomen dat een afzonderlijk Kamerlid afweek van de meerderheid van zijn of haar fractie. Slechts 0,0017 procent van alle uitgebrachte stemmen was niet in lijn met de eigen partij.

Een stemming in de Tweede Kamer Beeld null
Een stemming in de Tweede Kamer

Dat concludeert het weblog Sargasso uit een analyse van gegevens van alle stemmingen in de Tweede Kamer van de afgelopen vier jaar. In die periode zijn er in totaal ongeveer 11.000 stemmingen geweest. Daarvan waren er slechts 64 hoofdelijk, wat betekent dat Kamerleden afzonderlijk kunnen stemmen. Bij alle andere stemmingen stemt één fractielid namens de hele fractie.

Fractiediscipline
Bij de overgrote meerderheid van die hoofdelijke stemmingen wordt dus niet afgeweken van de partijlijn. Bij CDA, VVD, D66, PvdD en SGP is de fractiediscipline 100 procent, concludeert Sargasso. De overige partijen zitten daar nét iets onder, waarbij de Partij van de Arbeid met 99,27 procent het laagst scoort. Het percentage behelst de verhouding tussen het aantal stemmen in lijn met de fractie gedeeld door het aantal stemmen uitgebracht door alle leden van de fractie.

Het weblog heeft zich voor de analyse gebaseerd op gegevens die zijn vrijgegeven vooruitlopend op de uitgave van het nieuwe parlementaire informatiesysteem Parlis. Dat wordt binnenkort vrijgegeven en is bedoeld om allerlei gegevens over de Tweede Kamer, zoals dossiers, agendapunten en stemmingen, gemakkelijk publiekelijk beschikbaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden