Kamerfracties reageren ongemeen heftig op euthanasieplan kabinet

De tegenstanders in de Tweede Kamer reageren ongemeen heftig op het kabinetsvoorstel om euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden vanwege een voltooid leven mogelijk te maken voor ouderen. Vooral de christelijke partijen staan op hun achterste benen. Maar ook de SP verwerpt het voorstel en legt een relatie met bezuinigingen op de ouderenzorg. Dat stuit, op hun beurt, de liberale en de linkse partijen tegen de borst. Zij juichen het voorstel juist toe. Geert Wilders' PVV is sceptisch.

CDA Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, Groen Links fractievoorzitter Jesse Klaver, SGP fractie voorzitter Kees van der Staaij en CU fractie voorzitter Gert Jan Segers.Beeld anp

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP vinden het voorstel onacceptabel. Zij spreken van een hellend vlak. 'Dat is ingezet met de euthanasiewetgeving. Daarna werd euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden mogelijk en nu willen ze euthanasie vanwege een voltooid leven. Kwetsbare levens moeten juist door de overheid beschermd worden', vindt SGP-leider Kees van der Staaij.

De CU en SGP - de laatste jaren vaak onmisbaar voor regeringscoalities - vinden dit kabinetsstandpunt zonder meer een 'breekpunt' voor de formatiebesprekingen na de verkiezingen in maart 2017. 'Als zoiets in een regeerakkoord zou komen, dan hoeft het kabinet helemaal niet op onze steun te rekenen. Als deze coalitie dit plan eerder had gehad, hadden we geen gedoogsteun geleverd', zegt Van der Staaij.

Het CDA vindt het voorstel 'een onbegaanbare weg'. 'Het CDA vindt het zeer onzorgvuldig dat het kabinet het breed gedragen advies van de commissie-Schnabel om de huidige wetgeving in stand te laten, naast zich neerlegt. Het CDA is tegen een verruiming van de euthanasiewet bij voltooid leven', laat Sybrand Buma weten. De commissie onder leiding van D66-senator Paul Schnabel stelde dit voorjaar dat er geen noodzaak is voor verruiming van de euthanasiewetgeving.

Bezuinigingen

Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie gaat het voorstel uit van 'de mythe dat dit een puur individuele keus is, terwijl dit eveneneens altijd familieleden, de omgeving, zorgverleners en uiteindelijk ook de samenleving raakt'. Door het voorstel 'staat de zorg voor en veiligheid van ouderen onder druk'.

De Socialistische Partij legt een relatie met de bezuinigingen op de ouderenzorg. In een tweet constateerde kandidaat-Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen dat Schippers zich met het voorstel op een 'hellend vlak' begeeft. 'De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam & dan wordt levensbeëindiging makkelijker?', tweet ze.

Ook SP-leider Emile Roemer legde de relatie met de bezuinigingen. 'We moeten zorgen dat ouderen een waardige en goed verzorgde oude dag kunnen genieten. Een samenleving waarin ze een plek hebben en met uitmuntende zorg, als die nodig is. Helaas heeft dit kabinet het tegenovergestelde gedaan, het bezuinigde fors. Dat heeft tot extreem verschraalde zorg geleid', zei partijleider Roemer.

Ook SP-leider Emile Roemer legde de relatie met de bezuiniginge: 'We moeten zorgen dat ouderen een waardige en goed verzorgde oude dag kunnen genieten. Helaas heeft dit kabinet het tegenovergestelde gedaan, het bezuinigde fors.'Beeld anp

Heftige reacties

Deze opstelling leidde tot heftige reacties bij andere partijen, met name bij de voorstanders VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Vera Bergkamp van D66 vindt dat de SP een 'grens overschrijdt'. Zij vindt de SP respectloos tegenover mensen die meer ruimte willen voor zelfbeschikking. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vindt de opstelling van de SP 'smakeloos' en 'walgelijk'.

PvdA-woordvoerster Marith Volp verwerpt de relatie die de SP legt tussen bezuinigingen en stervenshulp. Volp noemt die beschuldiging 'diep triest'. GroenLinks-Kamerlid Voortman benadrukt dat er zelfs bij een perfecte zorg mensen zullen zijn die zelf voor een waardige dood willen kiezen.

De PVV heeft 'gemengde gevoelens' bij het voorstel. Geert Wilders: 'Ik snap het voorstel en zelfbeschikking staat hoog in ons vaandel, maar ik zie veel haken en ogen. Het kan niet zo zijn dat mensen die hulpbehoevend of eenzaam zijn, een wens om te sterven wordt aangepraat. Het bestrijden van eenzaamheid - en het investeren in waardigheid en aandacht voor onze ouderen - is altijd de beste optie.'

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vindt de opstelling van de SP 'smakeloos' en 'walgelijk'.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden