Kamerdebat bio-industrie eerste op initiatief burgers

Waarschijnlijk nog voor de zomer buigt de Tweede Kamer zich over het burgerinitiatief tegen de bio-industrie. Het is de eerste keer sinds de invoering van de nieuwe regel dat een groep burgers door handtekeningen te verzamelen een debat en beslissing in de Tweede Kamer afdwingt....

Milieudefensie haalde met haar campagne ‘Stop fout vlees’ 102.726 handtekeningen op, ruim boven het vereiste aantal van veertigduizend. ‘Maak een einde aan de bio-industrie. Ik verzoek u te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuschade en zonder massale import van veevoersoja die ten koste van mens en en natuur in ontwikkelingslanden is geproduceerd’, was de oproep.

Donderdag besliste een Kamercommissie dat het burgerinitiatief ook aan de andere voorwaarden voldoet. ‘Het is bijzonder dat we de eersten zijn’, zegt initiatiefnemer Wouter van Eck van Milieudefensie. Hij is blij dat nu de inhoud aan bod komt. ‘Er is echt behoefte in de samenleving hierover te spreken. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen meer dierenwelzijn en minder milieuschade wil.’

Het plan dat het burgerinitiatief de Kamer voorlegt, 'Boeren met toekomst’, staat op de website van Milieudefensie. De grootschalige varkens- en kippenhouderij moet plaatsmaken voor grondgebonden boerderijen. Dat betekent een halvering van de veestapel.

Volgens Van Eck is dat juist in het belang van de boeren, die in het huidige stelsel weinig verdienen en worden verdrongen door grootschalige bedrijven. Hij wil kleinschalige boeren financieel steunen en een heffing op elke kilo vlees invoeren. ‘We moeten de oude kloof overbruggen tussen boeren en zij die pleiten voor dierenwelzijn en milieu.’

Van Eck mag zijn initiatief presenteren in de plenaire zaal, maar de Tweede Kamer beslist. En daar bestaat weinig steun voor een dergelijk grondige aanpak. CDA en VVD verdedigen doorgaans de intensieve veehouderij.

De PvdA is kritischer, maar zelfs Kamerlid en biologische boer Waalkens heeft bedenkingen bij een reductie van de veestapel. ‘Het gaat niet om de hoeveelheid, als we de dieren maar fatsoenlijk houden’, zegt hij. Wel vindt hij het goed dat het burgerinitiatief er is en ‘mensen aan het denken zet’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden