Kamer ziet weinig meer in verantwoordingsdebat

De Tweede Kamer kan weinig enthousiasme meer opbrengen voor de huidige vorm van het zogenoemde verantwoordingsdebat, waarin het parlement oordeelt over de prestaties van het kabinet over het afgelopen jaar....

ANP

Het debat had een volwaardige tegenhanger van Prinsjesdag moeten worden, maar dat is de afgelopen jaren niet gelukt. Wat een hoogtepunt voor de Kamer in haar rol als controleur van de regering moet zijn, is niet meer dan een debat over cijfertjes geworden, constateerden enkele fracties donderdag.

Het bestuur van de Tweede Kamer had juist dit jaar geprobeerd het debat een nieuwe impuls te geven door alle fractievoorzitters te vragen het debat te voeren. GroenLinks en SP doen dat donderdag niet.

Vorig jaar ontstond nog ophef, omdat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 de campagne voor de Europese grondwet belangrijker vonden dan het bijwonen van het verantwoordingsdebat.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen bepleitte donderdag het debat volgend jaar door de financieel woordvoerders van de fracties te laten voeren, omdat het toch meer weg heeft van een ‘accountancyverklaring’.

PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos betitelde donderdag het verantwoordingsdebat als een ‘metafoor voor hoe dit kabinet optreedt’: ‘In zichzelf gekeerd en gericht op cijfertjes.’ Volgens hem leidt het debat er bovendien zelden toe dat het kabinet andere keuzes maakt.

Premier Jan Peter Balkenende zei te begrijpen dat de Kamer de vorm van de verantwoording wil bekijken, maar riep op niet te pessimistisch te zijn. Hij gaf aan het belang van de verantwoording niet te willen afmeten aan de publiciteit die het oplevert. ‘Een goedgekeurde accountantsverklaring is geen nieuws, maar wel belangrijk’, zei Balkenende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden