Reportage

Kamer ziet volop bezwaren tegen wet toegangsbewijzen, maar lijkt toch akkoord te gaan

Overpeinzingen, bezwaren, kritische vragen en amendementen te over bij het debat over de wet die testbewijzen een groter aandeel in de coronaversoepelingen moet geven. De wet komt volgens de Tweede Kamer (te) laat, is onduidelijk en moet vooral tijdelijk zijn. Maar uiteindelijk lijkt een meerderheid volgende week voor te gaan stemmen, vanuit de overtuiging dat een wet beter is dan geen wet.

Dylan van Bekkum
Demissionair minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) betreedt donderdag de Troelstrazaal voor de behandeling van de wet toegangsbewijzen Beeld ANP, Remko De Waal
Demissionair minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) betreedt donderdag de Troelstrazaal voor de behandeling van de wet toegangsbewijzenBeeld ANP, Remko De Waal

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil aan zijn stappenplan van versoepelingen de mogelijkheid toevoegen dat bepaalde sectoren met sneltesten al eerder open kunnen. Donderdag besprak de Kamer de wet die dat moet regelen.

Een deel van de Kamer is bij voorbaat tegen. PVV en FvD vinden dat versoepelingen ook zonder testen al door kunnen gaan. Aangezien een vaccinatiebewijs een testbewijs op termijn onnodig moet kunnen maken, zien SGP en Denk een vorm van verkapte vaccinatiedwang.

Maar ook vrijwel alle andere partijen zijn kritisch. Partijen als D66 en GroenLinks pleitten er vorig jaar al voor om sneltesten meer in te zetten en vinden het wetsvoorstel wel heel laat komen. Ook waar de testbewijzen precies ingezet gaan worden, is de Kamer nog onvoldoende duidelijk. In het wetsvoorstel staan cultuur, evenementen, jeugdactiviteiten, horeca of sport opgesomd als relevante sectoren. Maar voordat de wet door beide Kamers is en van kracht kan worden, is een deel van die sectoren volgens het stappenplan van De Jonge alweer open, ook zonder testen. Kwint (SP): ‘Het is toch raar dat we een wet bespreken waarvan we niet eens weten waarvoor we die gaan inzetten?’

Evenementen

Ook wijzen Kamerleden de minister op het feit dat onder horecaondernemers en museumbezoekers weinig animo is voor testen. Kuiken van de PvdA wil daarom de reikwijdte van de wet beperken tot evenementen en dient daartoe een amendement in, samen met Den Haan (op dat moment nog 50Plus).

Minister De Jonge zegt te begrijpen dat het werken met toegangstesten voor bijvoorbeeld kleine musea geen doen is, toch wil hij dat de wet gaat gelden voor de hele cultuursector. Ook zei De Jonge dat je ‘met deze wet de anderhalve meter eerder kan laten vallen, waardoor een zaak exploitabel is’. Bijvoorbeeld voor een festival, theater of restaurant beschouwt hij dat als een voordeel. Dat is nieuw: in het stappenplan van het kabinet verdwijnen basisregels als het mijden van handen schudden en de anderhalve meter afstand pas als allerlaatste.

Kosten

De Jonge liet ook vallen dat de toegangstesten ‘maar’ de helft van de geraamde 1,1 miljard euro gaan kosten. ‘Ik verwacht nu tussen de 500 en 700 miljoen’, zei hij.

Aangezien De Jonge nog steeds verwacht dat voor 1 juli iedere Nederlander die dat wil minstens één prik heeft gekregen, vraagt de Kamer zich af voor hoelang deze wet nut heeft. Een groot aantal fracties wil dat de wet tijdelijk is. Maar GroenLinks wil de wet juist langer vasthouden, voor het geval de epidemiologische toestand door eventuele mutaties van het virus weer verslechtert na de zomer. De Jonge wijst de Kamer erop dat de wet onder de tijdelijke regeling maatregelen covid-19 komt te vallen, en dat die wet sowieso automatisch elke drie maanden vervalt, tenzij de Kamer die regeling verlengt.

Waar een meerderheid van de Kamer het in ieder geval over eens is, is dat een eigen bijdrage voor de testen van de baan moet. Tot en met juni zijn de kosten voor de staat, daarna zou een bijdrage van 7,50 euro worden gevraagd. Maar de Kamer vreest dat hierdoor een tweedeling ontstaat in de samenleving. D66, samen met CU en de PVV dienen amendementen in om de eigen bijdrage van tafel te vegen. Het linkerdeel van de Kamer steunt in het debat die initiatieven. Daarmee lijkt een meerderheid gegarandeerd.

Over de wet en de amendementen wordt dinsdag gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden