Kamer, zeg eens 'Alaaf!' als Wilders heeft gesproken

SP, PVV en D66 zijn lokale partijen die landelijk zijn gegaan. De SP is links- katholiek, D66 is midden-katholiek en de PVV is rechts-katholiek.

In 1994 stichtte ik met anderen de Stadspartij Rotterdam. Dat initiatief had volgens sommigen geen schijn van kans. De lokale partij was iets van dorpen en kleine steden. En inderdaad, in die contreien had ik dat idee ook opgedaan. Want ik kom oorspronkelijk uit Limburg. En daar floreren de lokale partijen.

Maar een lokale partij bleek dus wel degelijk te kunnen in de tweede stad van het land. De Stadspartij kwam met twee zetels in de raad.

Bij de vorming van de Stadspartij Rotterdam is Pim Fortuyn in beeld geweest als lijsttrekker. Maar wij, de initiatiefnemers, vonden hem toch te veel Elsevier.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2002 zagen de mensen van de rechtervleugel - zeg maar de Fortuynaanhangers - hun kans schoon. Zij scheidden zich af en stichtten Leefbaar Rotterdam. Leefbaar Rotterdam marcheerde vervolgens onder leiding van Fortuyn met 17 zetels het stadhuis binnen.

Fortuyn ging het niet om de gemeenteraad. Leefbaar Rotterdam was voor hem slechts een opstapje voor een landelijke doorbraak van zijn LPF.

Geert Wilders is vervolgens succesvol in het gat in de kiezersmarkt gesprongen, ontstaan na de ondergang van de LPF. Ongetwijfeld is sindsdien het rechtspopulisme een blijvende politieke stroming in Nederland.

Zo succesvol als de lokale partijen waren bij de recente gemeenteraads- verkiezingen, zo onsuccesvol waren de landelijke.

Uitgezonderd de SP, de PVV en D66.

Maar zijn dat wel echte landelijke partijen zoals de VVD, het CDA en de PvdA dat zijn? Het zijn lokalen, die landelijk zijn gegaan.

De SP bijvoorbeeld stamt uit het Brabantse Oss. De opkomst van de SP kan niet los worden gezien van de snelle ontkerkelijking van het katholieke volksdeel en de daarmee verbonden verdwijning van de KVP. Een partij die een duidelijke linker- en rechtervleugel had.

De SP nu is de erfgenaam van het links-katholicisme en nog steeds zeer Brabants bovendien. Goedlachse, joviale Emiel Roemer zou het ook als Prins Carnaval heel goed doen...

De PVV daarentegen is een typisch 'rechts-katholieke' partij. En zeer Limburgs! Meer nog dan Roemer is Wilders immers een product van het Carnaval.

In het carnaval heb je de zietsungen (zittingen van de carnavalsvereniging). Hoofdfiguur op zo'n avond is de buutreedner, een man met een pruik (!) op, die staat in een ton (buut). En die mag roepen wat hij wil. Elke oneliner, hoe politiek fout ook, wordt door de fors bier drinkende zaal beantwoord met een Alaaf! en door het dweilorkest met Tsjieng Boem!

De dames en heren in de Tweede Kamer roepen nooit Alaaf! of Tsjieng Boem na alweer een provocatie van Wilders. Dat zouden ze nou juist eens wel moeten doen, want dat is op Wilders' fratsen het enige juiste antwoord.

Zelfs Wilders' fameuze 'kopvoddentax' gaat terug naar het carnaval. Het favoriete carnavalsgebak in Limburg is de nonnevod. Kopvoddentax is een diabolische taalomzetting daarvan.

Ook D66 is in feite een lokale, want typisch Amsterdamse partij. Geen wonder dat die partij nu in Amsterdam de grootste is geworden. Let wel: Amsterdam is de enige stad in Holland met een grote aantrekkingskracht op Brabanders en Limburgers.

D66 is dan ook geboren in een kroeg, de Bamboebar, uit een onderonsje van Hans van Mierlo (Brabander, ex-katholiek) en Hans Gruijters (Brabander, ex-katholiek).

Ziehier het nieuwe politieke landschap van Nederland: links de SP (Brabants, ex-katholiek), in het midden D66 (Amsterdams, ex-katholiek), rechts de PVV (Limburgs, ex-katholiek). Wordt het niet de hoogste tijd dat Paus Franciscus naar Nederland komt?

Het gezag van Wilders brokkelt inmiddels af. Zijn segment van de kiezersmarkt ligt open voor een nieuwe kandidaat. Joost Eerdmans loopt zich warm. Ook voor hem is, net als voor zijn leermeester Pim Fortuyn, Leefbaar Rotterdam slechts een opstapje naar de landelijke politiek.

Eerdmans is al druk bezig zijn partij Leefbaar Rotterdam salonfähig te maken. Van Wilders' anti-Marokkanen-oproep heeft hij zich uitdrukkelijk gedistantieerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden