Kamer worstelt met uitnodiging Guantanamo Bay

De Buitenlandcommissie van de Tweede Kamer worstelt met de vraag of zij nu wel of niet naar Guantanamo Bay moet gaan. Ze is daartoe uitgenodigd door de ambassadeur van de Verenigde Staten, maar is er nog niet uit of ze daarop moet ingaan, zo liet zij vrijdag weten.

ANP

De Kamerleden willen in elk geval tijdens de reis ook met mensenrechtenorganisaties, het Rode Kruis, advocaten en de autoriteiten en parlementariërs of senatoren in Washington praten. Maar ze zijn er nog niet uit of ze naar Guantanamo Bay zullen gaan.

Nederland heeft bij de Amerikaanse autoriteiten diverse malen aangedrongen op sluiting van deze omstreden gevangenis op Cuba. Inmiddels lijkt dat besluit genomen, maar het zal nog wel even duren voordat de honderden gevangenen er uit zijn.

De SP wil wel, maar wil dan wel absoluut met gevangenen praten. Momenteel laat de Kamer uitzoeken of dat wel mag volgens de Conventie van Genève. Daarin staat dat gevangenen niet tentoongesteld mogen worden. Het mag geen aapjes kijken worden.

D66 vertikt het om mee te doen aan een ‘pr-stunt’ en stelt dat zelfs als de kans bestaat om gevangenen te spreken, dat beter overgelaten kan worden aan Amnesty International en het Rode Kruis.

Geert Wilders (PVV) is voorstander van een bezoek aan Guantanamo Bay. Ook als er niet met gevangenen gesproken kan worden, is zijn oordeel. Hij is niet bang voor een pr-stunt. Ook de VVD is daar niet bang voor. ‘Daar zijn we zelf bij.’ De VVD vindt het zeer nuttig om zelf indrukken op te doen, maar wil wel eerst het uiteindelijke programma van de reis zien, alvorens een besluit te nemen.

CDA en PvdA twijfelen. Het CDA wil ook weten of ze echt in staat zullen zijn om de faciliteiten te zien en wil bovendien weten of ze een soort zwijgplicht krijgen opgelegd en of ze achteraf wel vrijelijk mogen praten over hun indrukken. De PvdA wil ook eerst weten wat ze in de gevangenis wel of niet krijgen te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden