Kamer woedend op advocate Hirsi Ali

Britta Böhler, de advocate van Ayaan Hirsi Ali, is dinsdag in opspraak geraakt na het verspreiden van vertrouwelijke stukken over de beveiliging van haar cliënte....

Het CDA drong gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de beveiliging van Hirsi Ali aan op strafrechtelijke vervolging van Böhler, die tevens senator is voor GroenLinks. Minister Hirsch Ballin van Justitie liet weten de kwestie ‘zonodig’ te willen bespreken met de Deken van de Orde van Advocaten.

Op verzoek van Böhler werden verslagen van gesprekken tussen Hirsi Ali en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding onder een groot aantal parlementariërs verspreid. Een Kamermeerderheid reageerde zeer verontwaardigd.

‘Verbijsterend’, zei VVD-Kamerlid Griffith. ‘Dit brengt het leven van Hirsi Ali in gevaar, en dat valt Böhler te verwijten.’ Van Haersma Buma (CDA) sprak van ‘een schande’. Volgens deze Kamerleden liggen nu details over de werkwijze van de beveiligingsdiensten op straat.

GroenLinks en PvdA begrijpen de ophef niet, omdat de stukken op verzoek van Hirsi Ali zijn verspreid.

Böhler verwerpt alle kritiek. ‘Kamerleden moeten kunnen debatteren op grond van goede informatie’, zegt ze vandaag in een interview met de Volkskrant.

De twee gewraakte verslagen dateren van twee dagen voor de verhuizing van Hirsi Ali naar Washington, en van een maand erna. Er staat onder meer in dat ze na haar verhuizing een ‘lichte’ vorm van beveiliging zou krijgen.

De Kamer steunt de beslissing van het kabinet om per 1 oktober niet meer te betalen voor de beveiliging van de oud-politica. Een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Halsema om de regeling nog iets te verlengen en Hirsi Ali meer tijd te geven om zelf fondsen te werven haalt het vrijwel zeker niet.

Hirsch Ballin zei dat hij de verantwoordelijkheid voor de beveiliging in het buitenland niet kan dragen. De risico’s die Hirsi Ali in het buitenland loopt, zijn vanuit Nederland niet in te schatten.

Volgens de minister heeft Hirsi Ali tijdens gesprekken met zijn ambtenaren niet duidelijk gemaakt dat zij zelf voor haar beveiliging wilde betalen. Het argument dat zij pas met fondsenwerving kon beginnen na ontvangst van haar green card, op 24 september, had hij laten meewegen. Hirsch Ballin suggereerde dat zij desondanks meer initiatief had kunnen tonen.

Hirsi Ali kan, zo bleek gisteren, rekenen op steeds meer internationale steun, van onder anderen de Britse schrijver Salman Rushdie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.