Kamer wil wet om reserves ziekenfondsen op te eisen

De Tweede Kamer steunt een voorstel voor een 'pluk-ze'-wet van VVD-kamerlid Kamp. Deze wet moet ziekenfondsen dwingen 700 miljoen gulden aan reserves uit de kluizen te halen en aan zorg te besteden....

Van onze verslaggeefster

HAAG

De reserves die Kamp bij de fondsen wil weghalen, worden sinds gisteren aangeduid als 'het Van der Reijden-potje'. In 1986, toen Van der Reijden staatssecretaris van Volksgezondheid was, werd het vrijwillig ziekenfonds opgeheven. Door een hiaat in de wet zagen de fondsen kans de voor die verzekering opgebouwde reserves weg te sluizen naar allerlei stichtingen, waar ze onbereikbaar zijn voor de Ziekenfondsraad (de beheerder van de ziekenfondskas) en de overheid.

Slechts één ziekenfonds hield zijn 'Van der Reijden-reserve' van 100 miljoen in eigen beheer. 'Dat fonds verdient een medaille voor goed verzekeraarschap', zei Borst. Het debat ging maandag over verscherping van toezicht op de zorgverzekeraars. Kamer en minister zijn het eens over een strenger controlesysteem.

De reserves uit het vrijwillig ziekenfonds, indertijd 400 miljoen gulden, zijn inmiddels aangegroeid tot 700 miljoen. De verschillende fracties zijn verdeeld over de vraag wat er met de miljoenen moet gebeuren, als ze al te achterhalen zijn. Kamp wil de bijdrage die het rijk jaarlijks in de ziekenfondskas stort navenant verlagen.

Van Boxtel (D66) wil een deel van het geld gebruiken om de nominale premie te verlagen en een ander deel om de ziekenfondsen te informeren over zorgleveranciers die tegen een lage prijs zorg verlenen. Oudkerk (PvdA) wil een deel van het geld gebruiken om de gevolgen van de eigen bijdrage in het ziekenfonds te verzachten.

Borst kreeg steun van de Kamer voor haar voornemen om de 'gewone' ziekenfondsreserves - momenteel twee miljard gulden, 800 miljoen meer dan nodig is voor een rendabele bedrijfsvoering - aan een maximum te binden. Hoe hoog dat maximum moet zijn, wordt later bepaald. Borst wil hierdoor bereiken dat de fondsen hun nominale premies beperken.

Tijdens het debat bleek dat veel minder bejaarden dan verwacht overstappen van de particuliere verzekering naar het ziekenfonds. Dit jaar kunnen 200 duizend particulier verzekerde ouderen met een klein pensioen overstappen naar het voordeliger ziekenfonds. De helft van hen, 100 duizend AOW-ers, zou op 1 januari overstappen, de andere helft volgt in juli.

Maar tot dusver hebben slechts 50 duizend ouderen de overstap gemaakt. Volgens woordvoerder M. Bontje van de zorgverzekeraars zijn de ouderen slecht op de hoogte van de maatregel, omdat ze overstelpt worden met ingewikkelde brieven over eigen bijdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden