Kamer wil uitleg over willekeur asielverzoeken

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Verdonk van Vreemdelingzaken (VVD) over de willekeur en onzorgvuldigheid waarmee de immigratiedienst IND de verzoeken zou hebben beoordeeld van asielzoekers uit Srebrenica....

Van onze verslaggever

De PvdA noemt deze willekeur ‘tamelijk schrijnend’, GroenLinks spreekt van ‘stuitend’ en de SP wenst een nieuwe beoordeling van de afgewezen asielverzoeken. Ook D66 en ChristenUnie verlangen opheldering. CDA en VVD willen ‘wederhoor’ van de minister.

Maandag schreef de Volkskrant over een onderzoek van de journalist Van Workum, die de dossiers van 170 inwoners van Srebrenica heeft vergeleken die hier in 2000 en 2001 asiel hebben aangevraagd. In strijd met de toezegging aan de Tweede Kamer om deze verzoeken ruimhartig te beoordelen, zou om onduidelijke redenen de ene asielzoeker wel een verblijfsvergunning hebben gekregen en de andere, met hetzelfde vluchtverhaal, niet.

Het is nog onbekend of de kwestie vandaag aan de orde komt in het vragenuur of dat Verdonk om een brief met uitleg wordt gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden