Update

Kamer wil uitleg 'illegale bouwsels' koningspaar

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Volgens Griekse media zouden bij de villa op door Nederland gekochte grond 'illegale bouwsels' verrijzen, 'waarbij alle geldende wetten zijn omzeild'. Datzelfde geldt voor de aanleg van een privéhaven bij het huis en een geheel nieuwe omheining van het complex.

Het vakantiehuis van het koningspaar in Kranidi. Beeld afp

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil weten hoeveel geld de Nederlandse overheid steekt in het particuliere verblijf en de gronden er omheen. Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wil snel duidelijkheid. Eerdere vragen over het Griekse vakantiehuis werden door premier Rutte steevast afgewimpeld met het argument dat de koop een privéaangelegenheid betreft.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat de huidige maatregelen te maken hebben met de veiligheid van 'de persoon, het gezin en de omgeving van de koning'. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft volgens de RVD een pakket veiligheidsmaatregelen genomen, met toestemming van de Griekse overheid. Volgens de RVD is bij het huis een steiger aangelegd en wordt een strook grond gepacht. De dienst wil niet zeggen hoeveel geld daarmee is gemoeid.

'Milieuonvriendelijk gedrag'
Volgens Griekse media is een groep lokale bewoners boos dat een buitenlandse mogendheid het recht krijgt een eigen haven te bezitten. Drie ministers zouden vergunningen hebben ondertekend om bestaande regelgeving eenmalig ongedaan te maken. Een burgerbeweging rept van 'milieuonvriendelijk gedrag van vertegenwoordigers van een buitenlandse staat die in Griekenland te gast zijn'.

Recourt vraagt aan premier Rutte: 'In hoeverre is de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland louter een privékwestie van de koning, indien daaruit vergaande verplichtingen van de Nederlandse staat voorvloeien ten aanzien van de beveiliging?'

Vakantiehuis Mozambique
Die vraag roept herinneringen op aan het vakantiehuis dat Willem-Alexander en Máxima in 2007 kochten in Mozambique. Na een politieke en maatschappelijk discussie over de hoge beveiligingskosten van koninklijke vakanties in een ontwikkelingsland in Afrika, zag Willem-Alexander in 2009 van de aankoop af. In 2012 werd vervolgens het huis in Griekenland gekocht. Het staat in Kranidi, in de gemeente Ermionida op de Pelopennesos.

De 'illegale bouwsels' waarover de Griekse media reppen betreffen waarschijnlijk onderdak voor beveiligingspersoneel. Een particuliere 'haven' ligt in Griekenland gevoelig, omdat privatisering van de stranden een politiek issue is. Nu nog moet iedereen te allen tijde het strand en de zee kunnen bereiken, wat met veel bureaucratie gepaard gaat voor bijvoorbeeld beachclubs die daarop een uitzondering willen maken. Ook bouwen langs de Griekse kust is aan veel voorwaarden verbonden, waarmee tijdrovende procedures gemoeid zijn. Met ministeriële hulp zouden de Oranjes deze hindernissen allemaal in een klap hebben omzeild.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Frankrijk tijdens D-day. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden