Kamer wil uitleg harde bezuiniging

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet de Tweede Kamer komende week openheid van zaken geven waarom hij onnodig hard heeft bezuinigd om de medicijnknaak te kunnen schrappen....

'Er bestaan berekeningen dat de verhoging van de eigen bijdrage slechts 10 euro zou hoeven zijn', zegt PvdA-Kamerlid Crone. 'Ik wil volgende week precies van de minister weten wat de medicijnknaak zou opbrengen. We moeten dan opnieuw afwegen welke dekking in de plaats moet komen.'

Ook CDA-specialist Buijs is onaangenaam verrast door de handelwijze van Hoogervorst, die tot nu toe op alle steun van de coalitiepartner kon rekenen. Buijs vindt dat Hoogervorst de Kamer tot te grote bezuinigingen heeft gebracht waarmee wellicht onnodig onrust is veroorzaakt.

'De bezuinigingen moeten een goede afspiegeling zijn van de noodzaak tot ingrijpen, en daar twijfel ik nu aan', zegt Buijs.

Volgens de plannen van het kabinet krijgen chronisch zieken voortaan geen vergoeding meer voor zelfzorgmedicijnen en moeten ziekenfondspatiënten in 2005 een eigen bijdrage van 250 euro betalen. Dat is 50 euro meer dan aanvankelijk het plan was. Deze maatregelen moeten de invoering van de medicijnknaak vervangen.

Crone en Buijs plaatsen nu vraagtekens bij de hoogte van opbrengst van die maatregelen. Zij hebben indicaties dat de opbrengst wellicht 400 miljoen euro of meer zou kunnen zijn. Daarmee zou de Kamer forser ingrijpen dan nodig is, vinden zij.

Hoogervorst heeft de Kamer steeds voorgehouden dat het invoeren van de medicijnknaak (een eigen bijdrage van 1,50 euro per recept) 210 miljoen euro opbrengt. Volgens het CVZ is dat te hoog omdat Hoogervorst er ten onrechte van uitgaat dat verzekeraars particulier verzekerden ook een 'knaak' zouden vragen.

Bovendien zouden door het schrappen van de pil uit het ziekenfonds en het niet langer vergoeden van alle IVF-behandelingen veel minder recepten uitgeschreven worden. De Rotterdamse verzekeraar DSW schatte dat de invoering van de 'knaak' Hoogervorst op zijn hoogst 125 miljoen euro had opgebracht.

VVD-Kamerlid Schippers, partijgenoot van Hoogervorst , wil nog niet over te veel bezuinigingen spreken. Eerst wil hij van Hoogervorst weten hoe groot het financiële gat is dat gedekt moet worden, en wat de inmiddels afgesproken maatregelen precies opbrengen.

CDA-Kamerlid Buijs zegt op voorhand dat hij tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid wil terugkomen op CDA-voorstellen die eerder door Hoogervorst werden afgewezen. 'Een voorbeeld is het invoeren van een eigen bijdrage voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis.'

Hoogervorst blijft er volgens zijn woordvoerster bij dat de opbrengst van 210 miljoen is gebaseerd op kloppende ramingen van het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden