Kamer wil tuchtschool voor lastpakken

Scholen in het voortgezet onderwijs moeten veel makkelijker notoire lastpakken kunnen wegsturen om ze op te laten voeden in nieuw op te richten tuchtscholen en internaten....

ANP

Dat wil een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. CDA, VVD, D66 en PvdA bepleiten de ingrijpende maatregelen na gesprekken over veiligheid, die de partijen in maart hebben gevoerd op scholen. De discussies werden gehouden naar aanleiding van de schietpartij op het Terra College in Den Haag. Een leerling schoot toen een leraar dood.

'Als ze niet willen horen, moeten ze maar voelen', aldus VVD-Kamerlid Balemans. 'Onhandelbare leerlingen moeten worden heropgevoed, terwijl ze ook onderwijs krijgen.'

CDA'er Eski benadrukt dat de verwijdering van leerlingen die de veiligheid in gevaar brengen of de lessen stelselmatig verstoren tijdelijk van aard moet zijn. 'Na verblijf op het internaat moeten ze bij voorkeur terug naar het reguliere onderwijs.' Volgens Balemans en Eski zijn er genoeg leegstaande panden die dienst kunnen doen als internaat.

D66-Kamerlid Lambrechts constateert dat haast geboden is omdat er 'een gat zit' tussen de voorzieningen die er nu zijn voor onhandelbare leerlingen en wat de scholen eigenlijk zouden willen hebben.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs) komt binnenkort met plannen om de veiligheid op scholen te verbeteren. Ze heeft zondag aangekondigd extra geld uit te trekken voor veiligheid in het onderwijs. Dat geld gaat naar preventie en heropvoeding. Van der Hoeven liet zich nog niet uit over de hoogte van het bedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden