Kamer wil toch door met digitaal patiëntendossier

De Tweede Kamer wil dat het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) er toch komt. VVD, CDA en PvdA roepen het kabinet daar vandaag toe op om te voorkomen dat de zorgsector terugkeert 'naar het papieren tijdperk'.

Beeld anp

De Tweede Kamer staat hiermee lijnrecht tegenover de voltallige Eerste Kamer, die het EPD in april unaniem afwees. De senaat ging meteen een stap verder en verbood minister Edith Schippers van Volksgezondheid 'beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking' aan voortzetting van het EPD.

Via het EPD kunnen zorgverleners patiëntgegevens uitwisselen en dossiers bij elkaar inzien. Daarmee zouden met name medicatiefouten kunnen worden voorkomen. Door dit soort fouten sterven volgens het ministerie jaarlijks circa 1900 mensen. Bovendien belanden jaarlijks duizenden mensen in het ziekenhuis door verkeerde combinaties van medicijnen of behandelingen.

Veertien jaar lang hebben organisaties van artsen, apothekers en het ministerie van Volksgezondheid aan het EPD-systeem gewerkt. Er is ruim 300 miljoen euro in gestoken. Inmiddels kunnen gegevens van 9 miljoen Nederlanders via het EPD worden uitgewisseld.

In april stemde de Eerste Kamer unaniem tegen de EPD-wetgeving. De senatoren hebben sterke twijfels bij de veiligheid van het systeem. Zij geven de voorkeur aan regionale EPD's, omdat zorg toch regionaal wordt verleend. Deze regionale EPD's moeten volgens de senatoren worden beveiligd en uitgebouwd.

Na de afwijzing van het EPD door de senaat hebben organisaties van huisartsen en apothekers geprobeerd het EPD in de lucht te houden. Het aantal artsen en apothekers dat mee wil doen, is echter te klein om de financiering rond te krijgen. Daarom gaat op 1 januari 2012 de stekker uit het systeem. Dat betekent dat de patiëntgegevens van 9 miljoen Nederlanders niet meer op die manier elektronisch uitwisselbaar zijn.

Vandaag nemen de fracties van VVD, PvdA en CDA in de Tweede Kamer het initiatief en roepen Schippers op tot actie. Zij vinden dat het 'naar de prullenbak verwijzen van deze infrastructuur die klaar is voor gebruik, een ongewenste stap achteruit is met het oog op de kwaliteit van de zorg, die de zorgsector terugvoert naar het papieren tijdperk'.

Schippers komt hierdoor tussen twee vuren te zitten. De senaat zegt dat zij niets mag doen, de Kamer roept haar op tot actie. Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet hoe de minister de motie van VVD, CDA en PvdA zal uitvoeren.

Het is na de eurocrisis en het pensioenakkoord de derde keer dat de PvdA de door haar vermaledijde minderheidscoalitie VVD en CDA op een brisant maatschappelijke kwestie te hulp schiet. Attje Kuiken (PvdA) vindt het EPD echter onvergelijkbaar met euro en pensioen: 'Wij vonden het EPD altijd al een goede zaak. Dit is echt van een andere orde.' Dat haar partijgenoten in de senaat het EPD afwezen, duidt volgens haar niet op een schisma in de partij. 'Zij maken een eigen afweging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden