Kamer wil structurele aanpak foute corporaties

Een ruime meerderheid van CDA, PvdA, SP en VVD in de Tweede Kamer pleit voor een structurele aanpak van woningcorporaties in problemen zoals SGBB uit Hoofddorp.

Staf Depla (PvdA) wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van minister Eberhard van der Laan (Wonen) over deze nieuwste affaire, zo kondigde hij zaterdag aan. De Kamer maande afgelopen week de bewindsman al vaart te maken met nieuwe regels voor de corporatiesector.

Depla is voor een structurele aanpak om integriteitsproblemen te voorkomen bij corporaties. Zo zou er daarvoor een onafhankelijk meldpunt moeten komen. De problemen bij SGGB werden aan het rollen gebracht door klokkenluiders, eigen medewerkers die naar het ministerie van VROM stapten. Daarnaast pleit Depla voor het wettelijk afdwingen van extern toezicht, als de brancheorganisatie Aedes dat soort regels zelf intern niet afspreekt. De goed functionerende corporaties lijden onder de slechte collega's, merkte Depla op.

CDA-collega Bas Jan van Bochove zit ook op de lijn van een strakker toezicht en een verdergaande oplossing dan de instelling van een onafhankelijke autoriteit, zoals een adviescommissie met steun van koepelorganisatie Aedes voorstaat.

Van Bochove pleit voor versterking van de bevoegdheden van het Sociaal Fonds Volkshuisvesting (SFV). Die zou ook de financiën van commerciële bv's van corporaties, waarvan volgens hem ‘geen enkele succesvol zijn’, moeten kunnen inzien.

VVD-collega Brigitte van der Burg wil vooral een beter intern toezicht door de raad van commissarissen. De kwaliteit moet omhoog en de houding moet anders. ‘Er moeten externen in. Nu is het vooral een gesloten wereldje met vriendjes.’ Het externe toezicht moet vooral effectiever, eenduidiger en slimmer.

De SP vindt dat de regeringspartijen CDA en PvdA bakzeil hebben gehaald en de minister, die deze maand al voorstellen had moeten doen, tot eind dit jaar de tijd hebben gegeven. Kamerlid Paulus Jansen wil een grotere rol voor het SFV en is tegen een autoriteit. Hij wil ook dat huurders de meerderheid krijgen in de raad van commissarissen, ‘die nu in het algemeen vriendjes van de directie zijn’. Dat de bewindsman de relatie met de sector wil verbeteren, is een goede zaak, ‘maar over toezicht kun je niet onderhandelen. Die indruk bestaat nu wel’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden