Kamer wil sneller afhandeling claims stroomstoring

De Tweede Kamer wil dat de ondernemers die eind vorig jaar schade hebben geleden door de stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard sneller worden geholpen....

ANP

De twee dagen durende storing volgde op de botsing van een helikopter van defensie tegen hoogspanningskabels. Het CDA wil dat alle claims van de ondernemingen op 1 maart volgend jaar afgehandeld zijn, zo hield CDA-Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk tijdens het wekelijkse vragenuurtje voor aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie). De VVD, PvdA en SP vinden eveneens dat het sneller moet.

Van Middelkoop zei dat de Dienst Regelingen, een agentschap van het ministerie van LNV, eerst de claims van de ruim 5.300 particulieren wilde behandelen. Die claims zijn eenvoudiger. Hij hoopt dat de afronding nog dit jaar zal lukken. Over de afwikkelingstermijn van bedrijven kon hij niets toezeggen. De minister wees erop dat die claims ingewikkelder zijn, omdat bijvoorbeeld de omzetschade moet worden berekend. Ook was een Europese aanbesteding nodig voor de te maken taxaties. Ondanks deze vertraging vindt Van Middelkoop dat de Dienst Regelingen goed werk verricht en redelijk op koers ligt.

Het zit CDA'er Van Dijk ook dwars dat ondernemers soms extra kosten maken om de geleden schade aan te tonen. Soms zijn die kosten volgens hem hoger dan de schade die is geleden. Van Middelkoop zei daarop dat bij de vaststelling van de schade ook deze administratieve meerkosten als redelijke kosten worden meegenomen in de claim. Als bedrijven echt in de problemen komen, kunnen ze een voorschot krijgen. Dat is bij een handvol bedrijven gebeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden