Kamer wil snel betere bereikbaarheid artsen

De Tweede Kamer wil dat huisartsen snel veel beter bereikbaar zijn. Coalitiepartijen CDA en PvdA reageren woensdag verontrust op nieuwe cijfers die aantonen dat patiënten te vaak niet in contact kunnen komen met de arts.

ANP

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) blijkt dat bijna een op de vijf (17 procent) spoedeisende telefoontjes niet verder komt dan een antwoordapparaat. Bij normale oproepen duurde het in 40 procent van de gevallen langer dan tien minuten voordat er iemand aan de telefoon kwam.

De twee organisaties vinden sommige uitkomsten onverantwoord. Voor het onderzoek werden 7500 normale en duizend spoedeisende telefoontjes gepleegd. Ruim een derde van de telefoontjes op het spoednummer werd niet binnen 30 seconden beantwoord. Voor meer dan een kwart gold dit ook na 90 seconden, waarna KPN de verbinding automatisch verbreekt.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is de eerste om toe te geven dat de bereikbaarheid van de huisartsen beter moet en zegt al sinds begin dit jaar met man en macht bezig te zijn om de bereikbaarheid van huisartsen te verbeteren. Er is volgens de vereniging echter meer geld nodig om meer doktersassistentes te kunnen aantrekken. Volgens de LHV weigert minister Ab Klink (Volksgezondheid) dat.

CDA en PvdA betwijfelen of extra geld noodzakelijk is. Zij denken dat het probleem in de organisatie zit. ‘Het kan gewoon niet zo zijn dat er tussen de afloop van de dagdienst en het begin van de huisartsenpost een gat valt. Dan moet je het anders organiseren’, aldus CDA-Kamerlid Janneke Schermers. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij denkt dat door beter gebruik te maken van technische hulpmiddelen de artsen veel beter bereikbaar kunnen zijn.

De LHV zegt de techniek volop te gebruiken, maar benadrukt dat het niet gaat zonder iemand die de telefoon opneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden