nieuws

Kamer wil opheldering over werkwijze Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

Redactie
De Tweede Kamer wil uitleg van demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
De Tweede Kamer wil uitleg van demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

D66'er Hanneke van der Werf noemt het artikel ‘ontluisterend’. Ze wil tekst en uitleg van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Corinne Ellemeet van GroenLinks wil de bewindsman hierover dinsdag naar de Kamer roepen. ‘Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet’, twittert Ellemeet.

Forum voor Democratie vindt de werkwijze ‘volledig onacceptabel’, laat de partij op sociale media weten. ‘Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden.’ Partijleider Farid Azarkan van DENK wil een spoeddebat over de kwestie. Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. Ze heeft Kamervragen gesteld. Ook de CDA’er Anne Kuik wil opheldering over de ‘zorgelijke berichtgeving’.

Volgens een verklaring van de NCTV is hij ‘de afgelopen jaren geconfronteerd met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld’, maar blijkt de werkwijze niet in strijd is met de wet. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg erkent in NRC dat ‘de juridische grondslag moet worden verbeterd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden