Kamer wil opheldering over Molukken-brief

De Tweede Kamer wil van minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken weten hoe hij Indonesië wil helpen bij het herstellen van de rust op de Molukken....

Van onze verslaggever

Van Aartsen ontkent nu dat het ooit zijn bedoeling is geweest Nederlandse militairen of politie-eenheden te sturen. Hij blijft wel van mening dat er snel iets moet gebeuren om een einde te maken aan de gevechten tussen christenen en moslims op de Molukken.

Hij wil Indonesië daarbij 'alle mogelijke hulp' bieden, schrijft hij in zijn brief aan Shihab. PvdA en CDA vinden dat Van Aartsen duidelijk moet maken wat hij daarmee precies in gedachten heeft.

Het CDA-kamerlid A. van Ardenne noemt de formuleringen van de minister 'onhandig' en 'klungelig', en vraagt zich af of het niet meer voor de hand ligt dat Van Aartsen dit soort voorstellen overlaat aan secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties.

'Gezien de subtiele verhoudingen tussen Nederland en Indonesië kun je je hier niet zomaar mee bemoeien zonder dat je eerst hebt nagetrokken of daar wel behoefte aan is', vindt de christen-democraat.

De Indonesische regering maakte deze week duidelijk dat zij wat het conflict op de Molukken betreft vooralsnog niet zit te wachten op bemiddeling van andere landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden